На фона на скандала с вредни емисии, който струва солено на Volkswagen, от ръководството на автомобилния производител обявиха, че ще увеличат с 5% заплатите на 120 хиляди служители в Германия през следващата година и половина.

Това означава, че 20 на сто от работниците на корпорацията ще получават по-големи трудови възнаграждения, пише CNN Money.

От германския производител обявиха това седмица, след като техният персонал получи годишни бонуси в размер на 3950 евро на човек. Тази сума обаче беше с една трета по-малка, отколкото обикновено дават на работниците си от автоконцерна.

Volkswagen продължава да е лидер в Европа. Mercedes с рекорден ръст на продажбите

Кои бяха най-купуваните автомобили в Европа през април?

Последните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители

Междувременно в началото на месеца от хедж фонда TCI, притежаващ пакет от акции във Volkswagen на стойност 1,2 млрд. евро, отправиха към Надзорния съвет и ръководството на компанията искане да се направи реформа на възнаграждението на топ мениджърите.

Според инвеститора твърде големите бонуси се отразили на ефективността на управлението на компанията, което е довело до понижаване на нейните резултати в сравнение с европейските й конкуренти.

Чистата загуба на Volkswagen за 2015 г. заради разходите за потушаването на скандала достигна рекордните 1,6 млрд. евро.Огромни суми от порядъка на десетки милиарди евро са заделени за  компенсация на собственици на автомобили с фалшифицирано отчитане на вредните газове, както и за евентуални глоби от страна на регулаторните органи в редица държави.

Volkswagen строи нов завод в Китай за 300 000 автомобила   

Volkswagen строи нов завод в Китай за 300 000 автомобила  

Инвестицията е за 3 млрд. долара