Германският автомобилен концерн Volkswagen Group стана първият в света производител на превозни средства, който в течение на една календарна година е продал в една отделна чужда държава над 3 милиона коли.

Както отбелязва пресслужбата на VW, този исторически рекорд е постигнат през 2017 година на китайския пазар, съобщава Deutsche Welle.

Китайското поделение на VW се развива с бурни темпове, посочват от автомобилния гигант, като с особено голямо търсене се отличават в азиатската страни лимузините и всъдеходите на компанията. Ръководителите на германския производител са убедени, че в настъпващата епоха на електромобилите, Volkswagen ще продължава да бъде силно конкурентен в Китай.

Volkswagen влага €10 милиарда за разработка на електромобили в Китай

Volkswagen влага €10 милиарда за разработка на електромобили в Китай

Иска да продава по 1 млн. такива коли до 2025 г.

"За нас е голяма чест 3 милиона клиенти в Китай да ни се доверят, купувайки автомобили , произведени от Volkswagen", заяви шефът на китайския филиал на VW Штефан Веленщайн, цитиран от Deutsche Welle.

Как бе съобщено по-рано, през ноември Volkswagen Group увеличи продажбите си с 11,1% - до 995,9 хиляди автомобили в сравнение с 896,2 хил. коли, реализирани същия месец на 2016 година.

За периода януари - ноември продажбите на концерна в глобален мащаб са нараснали с 3,9%, до 9 милиона и 743,4 хиляди машини.

Огромни "гробища" за коли Volkswagen от Дизелгейт в САЩ (ВИДЕО)

Огромни "гробища" за коли Volkswagen от Дизелгейт в САЩ (ВИДЕО)

Може да има вълна от тези автомобили към Европа

В същото време Volkswagen продължава да изживява трудни времена заради т.нар. "Дизелгейт". В последните две години компанията плати десетки милиарда долара глоби и компенсации.

В началото на декември топ мениджърът на VW Оливер Шмид бе осъден в САЩ на 7 години затвор, защото е бил съпричастен към манипулациите по отношение на вредните емисии. От своя страна, той обвини бившия си работодател в лъжи, като според неговите твърдения, Volkswagen повече от 10 години е скривал манипулациите с програмното осигуряване.