Десетки хиляди дизелови автомобили на концерна Volkswagen AG след скандала Дизелгейт препълват складови терени в САЩ. Някои от тези коли отиват за разглобяване и вторични суровини, но много повече почти нови машини събират прах по паркингите.  

Собственик на върнатите автомобили е водещият световен автомобилен производител, който трябва да намери изход от ситуацията. По всяка вероятност предстои преоборудване на по-годните автомобили и реекспорта им към Европа или други пазари в света.

Този процес ще създаде вълна от употребявани дизелови автомобили, които немците ще се опитат да пробутат най-вече в страни като България, пише auto-press.net.  

Тази вълна ще е още по-силна, като се има предвид, че десетки градове в Европа, включително и в Германия започват да въвеждат ограничения за използването на дизелови автомобили.

На Volkswagen му се наложи да изкупува обратно "непригодните" автомобили от техните собственици, след което ги складира в очакване на следващите стъпки по тяхната утилизиация или реекспорт. 

За преодоляване на последствията от Дизелгейт в САЩ немците се очаква да се бръкнат с 20-на милиарда долара. Сбирките от върнати автомобили вече се определят като "гробища" на дизеловата технология зад океана.