Шведският автомобилен гигант Volvo ще изгради чисто нова фабрика за електрически автомобили в Словакия, обявиха от компанията. Това ще е първият нов завод на автомобилния производител в Европа от 60 години насам. Заводът ще бъде построен в град Кошице, който се намира в източната част на страната, а инвестицията е в размер на €1,2 милиарда.

За изграждането на фабриката Volvo си партнира с китайската компания Geely, която вече разполага със заводи на Volkswagen, Stellantis, Kia и Jaguar Land Rover. 

Около една пета от инвестицията ще бъде под формата на държавна субсидия от словашкото правителство.

Volvo отваря предприятие за батерии в инвестиция от $3,3 милиарда

Volvo отваря предприятие за батерии в инвестиция от $3,3 милиарда

Заедно с производителя на батерии Northvolt

"Изминаха почти 60 години, откакто създадохме нов завод в Европа. Нашият най-голям регион на продажби е именно тук, като търсенето на електрически превозни средства на Стария континент вече е изключително високо", коментира пред медиите главният изпълнителен директор на Volvo Джим Роуън. 

Производителите на автомобили в цяла Европа преработват стари фабрики в специализирани за производство на електромобили или пък инвестират в нови във време, когато регионът се насочва към по-чисти автомобили. По-рано този месец от Ford обявиха, че ще спрат да произвеждат конвенционални автомобили в Германия. Вместо това компанията започна работа в завода си във Валенсия, където ще бъде произведен следващият й електрически модел.

Колкото до Volvo, шведският гигант има за цел да увеличи продажбите си от 700 000, колкото бяха през миналата година, до 1,2 милиона до 2025 година. Към днешна дата автомобилната компания има заводи в Белгия и Швеция, които могат да произвеждат по 600 000 коли годишно, както и в Китай и САЩ, които могат да произвеждат още 800 000 бройки. 

Фабриката в Словакия ще има първоначален капацитет от 250 000, когато отвори врати през 2026 година.

Volvo отбелязва ръст на приходите от £2 милиарда и продава все повече електромобили

Volvo отбелязва ръст на приходите от £2 милиарда и продава все повече електромобили

Шведската компания подобрява приходите си, но спад в производството удря продажбите