Голямата американска банка Wells Fargo ще плати глоба в размер на 97,8 млн. долара заради недостатъчен контрол на риска, довел до вероятно нарушаване на санкциите, наложени от САЩ на Иран, Сирия и Судан, предаде "Ройтерс", като се позова на федералните власти.

Фактите: Периодът на нарушението е 2010 г. - 2015 г. Според Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ (OFAC) Wells Fargo са дали възможност на чуждестранна банка да обработи забранени транзакции за 532 млн. долара през платформата ѝ.

Wells Fargo плаща $110 милиона, за да уреди съдебно дело

Wells Fargo плаща $110 милиона, за да уреди съдебно дело

Заради скандала с откриването на фиктивни сметки

Глобите реално са две - 67,8 млн. долара от Фед и 30 млн. долара от OFAC.

Хронология: Според OFAC Wells Fargo и предшественикът ѝ Wachovia Bank от 2008 г. са започнали да предлагат софтуер на европейска банка, с който тя е обработила 124 транзакции на санкционирани лица или държави.

В прав текст: "Wells Fargo се радва, че този наследен казус, свързан с действия, приключили през 2015 г., е разрешен. Ние го оповестихме доброволно и съдействахме на OFAC и Фед по случая", заявиха от банката.

Wells Fargo е глобена с $3,7 милиарда заради нарушения при лихвите по заеми

Wells Fargo е глобена с $3,7 милиарда заради нарушения при лихвите по заеми

Компенсационни плащания ще бъдат преведени на собствениците на 16 милиона сметки

Не е за първи път: През декември Бюрото за защита на потребителите удари Wells Fargo с най-голямото наказание в историята на регулатора в рамките на извънсъдебно споразумение за 3,7 млрд. долара по случай, свързан с неправилно управление на лизинги, ипотеки и банкови сметки.