Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) с поставя нелеката задача да убеди част от успешните ИТ специалисти, които работят извън България да се завърнат у нас. Това обявиха от асоциацията. За целта се подготвя голяма среща с представители на индустрията, която ще се проведе в периода от 22 до 24 юни 2022 година в София и Пловдив, а заявки за участие в нея се приемат до 15 май включително.

Събитието ще е ориентирано към студенти и към работещи в сферата на софтуерните технологии, които ще могат да се запознаят с бурното развитие на сектора в страната през последните години. Те ще могат лично да се информират относно възможностите за професионално развитие у нас и да станат част от глобалната общност на български професионалисти по света, ангажирана с позиционирането на България като качествена световна ИТ дестинация.

До 2025 година ИТ индустрията ще има нужда от още 32 000 служители

До 2025 година ИТ индустрията ще има нужда от още 32 000 служители

Гост в в предаването Money.bg е Филип Мутафис, член на УС на БАСКОМ

Очакванията на БАСКОМ са да мотивира и привлече добрите професионалисти със силни връзки с България, които са активни и в държавите, в които живеят.

"Решихме да сме проактивни в общуването с нашата общност в чужбина, да ги провокираме да си представят живота си като професионалисти в България, дори да го случим за три дни - нещо като демоверсия на една възможна ИТ кариера в България", коментира Бистра Папазова, която е член на УС на БАСКОМ и вдъхновител на инициативата.

Причините за инициативата са няколко. Бемът на ИТ сектора у нас е на лице, страната ни се нуждае от още таланти, а и стандартът на живот на българските програмисти по нищо не отстъпва на тези в Германия и Великобритания.

"Освен това в България индустрията на високите технологии достигна онова ниво на зрялост, което я прави силно ангажирана с развитието на цялото общество. Искаме да разширим този модел и извън страната", допълва Папазова.

ITogether.BG ще представи на участниците различни проекти, по които софтуерните компании работят в момента, ще им разкаже повече за местната екосистема и предприемаческа култура, ще ги потопи в начина на живот на хората в бранша и ще ги срещне с техни колеги, които вече са се завърнали в България.

"Вярваме в силната мотивация на нашите сънародници в чужбина да останат свързани с България и ние като бранш ще подпомагаме и развиваме тази мотивация", заяви Доброслав Димитров - председател на УС на БАСКОМ.

До 2025 година ИТ индустрията у нас ще има нужда от още 32 000 служители. Над 80% от приходите компаниите в сектора обаче идват от чужбина. 

ИТ секторът у нас може да даде хиляди работни места на украинци

ИТ секторът у нас може да даде хиляди работни места на украинци

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещна с представители на бранша