Компании в ИТ сектора разглеждат България като алтернатива и убежище на някои от служителите, ако ситуацията стане още по-лоша. България търси специалист в сферата на информационните технологии. И преди тези събития, Украйна беше една от държавите от където имаше приток на добри специалисти, но се надяваме заявените от правителството мерки за заявяване на сините карти да направи този процес по-бърз и да обхване семействата на ИТ специалисти, които идват в България, не само от Украйна, но от Македония, Молдова. Това заяви Филип Мутафис, който е член на УС на БАСКОМ в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Все повече от ИТ сектора се връщат в България, в сравнение с тези които емигрират в Западна Европа. Брутното възнаграждение гони 5 000 лева на месец. Очакваме пазара да расте с 20% годишно в обороти, а като брой хора до 2025 индустрията има нужда от приблизително 32 000 нови работни места - внушителна цифра. Ръстовете са значително по-големи от инфлацията, ръста на БВП, това е една икономика, която се развива изключително бързо и икономика, която е прозрачна и добро убежище за интелигентни хора, които искат да работят в България", заяви той.

По думите на експерта ИТ секторът се развива добре през последните пет години. "Прогнозите на нашите членове са положителни. Това, което е интересно е, че може би за последните 12 години най-сериозният рисков фактор, според нашите членове, е данъчно-осигурителната рамка и нейната непредвидимост", коментира той.

Българските градове с най-много ИТ компании

Това са Варна, Русе, Бургас, Пловдив. През последните две години вече много хора работят от родните си села или малки гродове без това да притеснява никого.

"Местонахождението на служителите не играе вече голяма роля и това е добра възможност за хората от малките градове да се включат в ИТ индустрията", заяви той.

По думите му над 80% от приходите компаниите в сектора идват от чужбина. "Това е износна индустрия, която до 2025 година ще достигне 10 милиарда лева"

"Единствения начин индустрията да продължи да расте е да се осигурят достатъчен брой млади кадри, които да отговарят на високите изисквания, които има индустрията и основния начин за това е образование - не само висшето. Необходимо е да навлезе по-сериозно ИТ образованието. Повечето големи компании в бранша са изградили собствени академии и образователни програми, за да повишат нивото на служителите си".