Често става въпрос какво трябва да включите в резюмето си, когато кандидатствате за работа, но далеч по-рядко говорим какво трябва да изключите, казва Питър Янг, главен изпълнителен директор на ResumeGo — компания, която предлага услуги по съставянето на едно CV.

Според Янг, който чете хиляди резюмета годишно, има много "боклук", който няма място в една автобиография — и дори може да навреди на шанса ви да получите обаждане.

Кои са най-честите грешки?

Нерелевантни хобита и интереси

Обичате електронни спортове? Къмпинги? Градинарство? Всеки има хоби и много хора си мислят, че колкото по-уникално е то, толкова повече ще им помогне да изпъкнат.

Но HR мениджърите не се интересуват как прекарвате свободното си време — поне не искат да го прочетат в CV-то ви. Те имат крайни срокове и огромен брой резюмета и трябва бързо да намерят кандидатите, които отговарят на изискванията.

Разбира се, ако хобито ви е свързано по някакъв начин с работата, може да го включите. Например, ако позицията е в областта на финансите, може да споменете, че инвестирате в акции или знаете как работят криптовалутите. Но ако търсите работа като доктор, няма нужда да го споменавате.

Твърде много меки умения

Сигурно си мислите, че меките умения са нещо хубаво. И това е така, но само донякъде.

Твърде много кандидати прекаляват, а в HR отдела са наясно — и може да загубите привлекателност като кандидат моментално. Затова и Янг препоръчва повече конкретни умения. А когато искате да отличите и някои от меките, то покажете ги, а не ги изброявайте.

Например, вместо да напишете, че сте добри в многозадачността, обяснете как сте водили няколко проекта едновременно от началото до края им и как това е допринесло за резултатите на компанията.

Снимката

Освен ако не кандидатствате за главна роля в Холивуд, паспортната снимка е всичко, от което компанията има нужда. Всъщност, в държави като Великобритания и САЩ се препоръчва такава да не бъде включвана.

Ако все пак се изисква, то нека е просто снимка в паспортен формат — и в никакъв случай снимка от плажа, заведение или нещо подобно.

Имейл адресът ви

Техническите способности се ценят все повече и повече и в много области поне базовите познания са абсолютно наложителни. Не е достатъчно да впишете, че може да работите на Word и Excel, а трябва да положите и малко усилия имейл адресът ви да е достатъчно професионален.

Това означава, че той трябва да включва единствено имената ви. Доставчикът на услугата също е важен — не използвайте остарели и непопулярни вече компании. Ако имате съмнение, Gmail и Outlook са добър избор.