Все повече служители по света предпочитат гъвкавостта и държат на балансa между работата и личния си живот. С нарастването на търсенето на квалифицирани кадри се увеличават високоплатените възможности за работа на свободна практика. Според последните проучвания на Upwork, броят на специалистите, работещи на свободна практика в САЩ, достига исторически връх през 2023 г., като се увеличава до 64 милиона души, или 38% от работната сила, съобщава CNBC.

"Компаниите все повече разчитат на фрийлансъри, за да спестят от разходи за персонал и недвижими имоти за офиси", коментира Йоав Хорнунг, ръководител на отдел "Иновации" във Fiverr. Много от тези работни места, базирани на проекти, могат да бъдат с шестцифрени възнаграждения.

Броят на независимите работници, които печелят 100 000 долара или повече годишно, е нараснал с 53% между 2021 и 2023 г., според доклад на MBO Partners, доставчик на бек-офис услуги за независими работници.

Снимка 536811

Източник: iStock

Но услугите, за които компаниите наемат такива служители, непрекъснато се променят. За да помогне на работещите на свободна практика да намерят най-добрите възможности, Freelancer.com определи пет най-търсени професии въз основа на над 250 000 обяви, публикувани в неговата база данни между януари и март 2024-а година.

Кои са 10-те топ дестинации за дигитални номади по света

Кои са 10-те топ дестинации за дигитални номади по света

Съседка на България е в челната тройка

Работни позиции, подходящи за "хоум офис" и със заплащане до над $100 на час:

  1. Програмиране - средно заплащане на час: 250 долара
  2. Разработване и управление на електронна търговия - средно заплащане на час: 250 долара
  3. Транскрибиране - средно заплащане на час: 200 долара
  4. Графичен дизайн - средно заплащане на час: 140 долара
  5. Творческо писане - средно заплащане на час: 140 долара

"Макар че кодирането, програмирането и други технически специалности отдавна са търсени услуги на свободна практика, през последните месеци търсенето на изпълнители в областта на електронната търговия "експлодира", казва Себастиан Сиселес, международен вицепрезидент на Freelancer.com.

Световният пазар на електронната търговия непрекъснато нараства през последните няколко години - тенденция, която се ускори по време на пандемията, когато все повече компании трябваше да преминат към онлайн бизнес. Това предизвика търсене на други услуги на свободна практика, свързани с управление на сайтове за електронна търговия, дизайн на потребителски интерфейс и копирайтинг.

Работата, за която се плаща до 250 долара на час, не се изисква диплома и е дистанционна

Работата, за която се плаща до 250 долара на час, не се изисква диплома и е дистанционна

Очаква се броят на работните места за маркетолозите да нарасне с 6,6%