Google, Microsoft, Amazon, Salesforce... даже най-големите компании в иначе проспериращия технологичен сектор съкращават. При това, съкращават хиляди - общо над 40 000 души за едва няколко седмици. У нас никой не говори за подобна вълна, но притесненията заради икономическата и политическата ситуация неизбежно водят до мрачни мисли - даже и актуалните данни да показват рекордно ниска безработица в глобален план.

Така една трета от работещите американци се притесняват от това, че могат да бъдат освободени от работа, става ясно от онлайн проучване, цитирано от Business Insider.

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Amazon започва най-големите съкращения на персонал в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно възнамерява да уволнени 10 000 души

Страхът винаги е по-малък, а решенията - по-мъдри тогава, когато имаме пред себе си конкретни въпроси и конкретни отговори. По какво си личи, че съкращенията чукат на вратата? Ясно е какво ни чака при лоша оценка на представянето, но не е толкова очевидна нуждата да обръщаме внимание на всеки отпаднал дълготраен проект и на всяка отложена от мениджъра среща.

Business Insider се допита до четирима експерти по кариерно развитие за знаците, че дадена позиция е застрашена. Ето какво казват те:

Следете новините

Да, затормозяващо е. Да, понякога е досадно, но няма друг начин - ако не следите новините, няма как да сте наясно с макроикономическите тенденции и потенциалните ефекти върху индустрията ви.

Ако, например, ваш конкурент обяви "преструктуриране" или направо заговори за съкращения, това е червена лампа - мечката вече играе в двора на съседите, както е казал народът. Винаги е възможно конкурентите да са просто по-зле управлявани, но е не по-малко вероятно просто в целия сектор да настъпват затруднения, които да изискват неприятни за служителите мерки.

Следете резултатите

Единственото по-неприятно занимание от гледането на вечерната емисия новини е запознаването с финансовите резултати на компанията, в която работим. Някъде из таблиците и завоалирания език обаче са знаците за предстоящи проблеми.

Например - няколко последователни тримесечия с намалена печалба могат да бъдат последвани от "оптимизация".

Disney загуби милиарди: предстоят съкращения и замразяване на нови работни места

Американски стрийминг гигант загуби милиарди: ето какво предстои

Акциите на компанията достигнаха 52-седмично дъно

Ако наемането на нови служители се забави или директно се обяви "замразяване" на назначенията, това обикновено е първата стъпка в процес, който може да включва съкращения - особено ако и след него резултатите не се подобрят.

Следете малките знаци

Всякакви непланирани размествания в ключови екипи и местене на служителите в различни колективи показва несигурност в посоката на компанията, а това има последици, отбелязват експертите. За добро или лошо, представянето на служителите е свързано с представянето на техния мениджър и затова може да се окажете в уязвима позиция, ако той бъде освободен или принуден да си тръгне.

Опасност дебне и при вкарване на нов човек в екипа между вас и вашия мениджър, а също и при директното поверяване на проекта на външен човек - много често ръководителите не искат да работят със заварения екип.

Тихото напускане: Заради шефа или заради самата работа

Тихото напускане: Заради шефа или заради самата работа

Лесно да посочим с пръст мениджърите, но не винаги те са виновни за демотивацията на служителите

Неочаквано и безпричинно лоша обратна връзка от мениджъра може да значи, че той е под натиск да предложи конкретни служители за съкращаване (например - вас). Ако ви отнемат ключови задачи или ви се дава да доработвате стари проекти, това е ясен знак, че не виждат бъдеще във вас. Попаднете ли в изолация, започнат ли да ви "забравят" във важни имейли, определено нещата не отиват на добре.

В готовност за най-лошото

Никой не иска да бъде изритан от позицията, в която е инвестирал време, енергия и нерви, но е важно все пак да бъдем готови и за подобно развитие.

На първо място - работете съвестно, за да не давате допълнителни основания за своето освобождаване, поддържайте добри контакти на всички нива в компанията и бъдете активни в LinkedIn, както и в различни общи формати за индустрията, в която работите, били те онлайн и офлайн. Така и по-лесно ще можете да подготвите своя План Б.

Докато той сработи, обаче, ще е добре да се научите да управлявате разходите си още по-добре - даже и все още да сте на старата си работа. Спестените пари със сигурност ще са ви полезни във времето до следващата ви кариерна стъпка.