Струва ни се , че някои хора имат късмет във всичко. Те се преместват от една успешна работа на друга, познават всички правилни хора, залозите им винаги се изплащат. Дори и да се провалят, всичко свършва в тяхна полза. Късметът е суперсила, но това не е всичко. Късметът идва, когато хората изградят стратегия за преодоляване на несигурността.

Според Барнаби Марш, основател и партньор на Saint Partnersи бивш научен сътрудник в Принстънския институт за перспективни проучвания, късметът не е суперсила, има малко общо с традиционното "на някого винаги им върви". Хората са късметлии не защото щастливите случки се "залепват" към тях - това не трае дълго. Постоянен късмет е възможен, когато хората стратегически се адаптират към несигурностите на живота.

"Някои хора имат много по-голям късмет от други, защото разбират същността на късмета и как работи", казва Марш. Той добавя, че такива хора са по-склонни да бъдат подготвени, да имат по-добри възможности и да използват по-добре късмета, когато са изправени пред него.

Ако се опрем на метафората, не става въпрос за това как хора късметлии винаги хвърлят печелившите зарове. Основното нещо е, че те разбират правилата на играта и използват тази информация, за да направят подходящи залози още преди заровете да са в ръцете си.

Как да се уверяваш, че не избираш най-трудния вариант? Марш предлага четири метода за привличане на късмета, пише bigthink.com.

Снимка 348313

Източник: iStock

Излезте на публично място, за да ви забелязват

Възможността поражда шанса, но късметлиите не чакат да се появи такава възможност веднъж в живота. Те търсят най-различни алтернативи и след това използват тези, които по-добре отговарят на уменията и настоящата ситуация. Излизат при хората, изграждат връзки и споделят таланти с други хора.

"На случайния наблюдател изглежда, че късметът просто е паднал от небето", казва Марш. - Но всъщност, това е целенасочен процес на излизане на светло. Ставаш известен заради уменията си. Хората те забелязват и се интересуват от теб."

Помислете за успешни политици. Те поддържат обширни мрежи от контакти, които ги свързват с благотворителни организации, предприятия, асоциации и обществени услуги. Тези връзки им дават възможности под формата на подкрепа, ресурси, информация и потенциални проекти. Вярно е, че в политиката такива мрежи могат да бъдат сглобяеми от успешен родител или ментор. (Семействата Буш и Кенеди са доказателство, че понякога в живота, не е важно само това, което си а кой е баща ти.).

Снимка 325189

Източник: iStock

Фокусирайте се върху резултатите, а не върху събитията

Размишлявайки върху житейските истории на късметлиите, съществува опасност да се направи погрешно заключение, че един щастлив шанс в живота на човека е променил всичко. Но късметът не се катализира от едно събитие. Всичко е в това как хората използват тази щастлива възможност.

"Различните резултати в живота имат последици, които ни засягат отрицателно или положително", каза Марш. Толкова много области от живота, в които разчитаме на късмета, водят до злощастни последици. И понякога мислим, че сега нямаме късмет, но всъщност изпитваме лавина на късмета. "

Например, спечелването на лотария. Ако се съсредоточите върху събитието, изглежда, че победителят е имал невероятен късмет - благодарение само на шест обикновено той е ударил джакпот, надвишаващ шестцифрена сума.

Но някои победители от лотарията не се възползват от този късмет. Те пропускат щастливия си шанс в живота и историите им завършват с трагедия. Похарчили са милиони, изгубили връзки, а в някои случаи са се озовали в дори повече дългове, отколкото преди печалбата. (Въпреки че, едно проучване установи, че повечето победители в лотарията все пак са доволни от живота.)

Всичко е заради резултата. Става въпрос за това колко добре късметът се използва за създаване на нов късмет в бъдеще, твърди Марш.

Снимка 403400

Източник: iStock

Минимизиране на риска

Уейн Грецки веднъж каза: "Нито един от тези изстрели, които не си направил, няма да достигне целта." Достатъчно справедливо, но си струва да поставим афоризма на великия играч в контекст. Грецки не се превърна в хокейна легенда, защото направи ненормални изстрели от центъра на игрището. Успехът му се основава на стратегически действия, които увеличиха шансовете на отбора за отбелязване на гол.

Така е с тези, които намират късмет. Те не поемат рискове от типа "всичко или нищо", надявайки се на най-доброто. Вместо да се оставят на това, което е предопределено да се случи, те контролират това, което могат, и свеждат до минимум рисковете от влошаване, като имат план Б (и план В, ако е необходимо) в резерв.

Успешните приемащи риска първо се уверяват, че нищо катастрофално няма да се случи, ако рискът не е оправдан Те са в състояние да разнообразят последиците от този риск.

Марш сравнява тази тактика със игралните автомати. Неслучайните късметлии не просто дърпат лоста и се надяват, че три череши ще паднат. Те подреждат възможно най-много череши предварително, и натискат лоста само за тези, които са извън техния контрол. И в живота, за разлика от казината, тази стратегия не е измама, а най-ефективният начин за игра.

Снимка 337417

Източник: iStock

Бъдете щедри с късмета

Както споменахме, щастливите хора търсят разнообразни възможности и след това използват тези, които най-добре отговарят на техните нужди. Но те не позволяват неизползвани възможности да лежат бездейства. Споделят късмета си с другите.

"Колкото повече късмет създавате за себе си, толкова повече късмет получавате за другите", казва Марш.

Това създава механизъм за обратна връзка. В ръцете на правилните хора възможностите растат и се развиват. Това създава още повече възможности, които се предават на още повече хора. С течение на времето, може би, те ще се върнат при всеки, който е свързан с тях. Късметът е монета, а малките инвестиции днес растат и носят огромни печалби утре.

"За това казваме: "Късметът не е игра на една врата. Има достатъчно за всеки", завършва Марш.