Китайският предприемач Джиа Уетин, заел милиарди долари, за да създаде автомобилна империя в азиатската държава, е подал заявление за фалит в САЩ. Той планира основаният от него производител на електромобили Faraday да бъде предаден в ръцете на кредиторите, съобщава Bloomberg.

Уетин ще използва своя дял в дружеството, за да покрие задълженията си. От документите става ясно, че неговите задължения възлизат на 2,3 милиарда долара. Според информация на сайта на компанията дълговете на Джиа са към кредитори в Китай.

В официалното съобщение на дружеството се посочва още, че след тази стъпка то ще започне да се подготвя за първично публично предлагане на акции (IPO). В зависимост от привлечените от него средства кредиторите ще могат да възстановят между 49 и 100% от дължимите им средства.

Китайският милиардер с амбиции да открадне бизнеса на Tesla

Китайският милиардер с амбиции да открадне бизнеса на Tesla

Джиа Йеен прави завод за $1 милиард в Невада

Faraday Future се занимава с разработването на електрически автомобили за продажба в САЩ и Китай. Наскоро от компанията наеха ветеранът от BMW Карстен Брейтфилд, който трябва да поеме ролята на главен изпълнителен директор от Джиа.

По-рано през тази година дружеството сформира джойнт венчър с китайската компания за онлайн игри The9. Тя е дъщерно дружество на China Evengrande Group, която е собственост на третият най-богат човек в Китай Хуй Ка Ян.

Преди време той инвестира 800 милиона долара в закупуването на 32% дял в автомобилния производител.

Faraday Future продаде централата си, за да оцелее

"Убиецът на Tesla" продаде централата си, за да оцелее

Компанията остана без пари - и няма откъде да си ги осигури