На пръв поглед светът на бизнеса изглежда статичен. Най-големите компании днес, като Apple, Walmart и Exxon Mobil, ще бъдат и най-големите утре. И това ще се запази в рамките на следващата седмица, година или повече.

Нещата обаче изглеждат различно, ако бъдат наблюдавани в по-дългосрочен план. Това се опитват да покажат от Visual Capitalist във своя инфографика, направена на база на данни от Forbes за водещите международни гиганти по размер на приходите.

Сравнението между топ 100 на най-големите компании през 2008 година и през 2018 година показва значителни промени. За това говори и фактът, че 43 от тези дружества не са присъствали в класацията преди десетилетие.

Това важи за "новаците", като Amazon и Huawei, например. Други, като Microsoft и Apple, пък присъстват в списъка още преди 2008 година.

Courtesy of: Visual Capitalist

Сравнението показва още, че Китай е големият победител, а Европа - губещият през това десетилетие. Преди 10 години само три китайски компании са били сред топ 100. Днес те са 21. За сметка на това европейските са значително по-малко.

Друга любопитна тенденция е, че секторите, които са лидери в това отношение, са технологичният, енергийният и финансовият. През 2008 година сред топ 100 влиза само една технологична компания.

И все пак, Walmart остава на лидерската позиция през последното десетилетие по размер на приходите си. През 2008 година след нея в топ 5 се нареждат съответно Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, British Petroleum и Toyota Motor.

Снимка 387484

Източник: Visual Capitalist

Ако преди 10 години сред десетте най-големи са енергийни компании извън Азия, то днес половината от тях са китайски. След Walmart на следващите три места се класират съответно State Grid, Sinopec Group и China National Petroleum.

Снимка 387475

Източник: Visual Capitalist