Руските милиардери станаха още по-богати - общото състояние на най-заможните предприемачи през първите два месеца на 2024 г. се увеличи с 11 милиарда долара. За това свидетелстват данните към 1 март т.г. от списъка на Bloomberg Billionaires Index (BBI).

Класацията на BBI включва 500-те най-богати хора в света. Сега в списъка влизат 26 руснаци, чието общо богатство към 1 март е 345,11 млрд. долара.

Богатството на бившия бенефициент на компаниите Eurochem и SUEK Андрей Мелниченко се увеличи най-забележимо спрямо другите руски олигарси от началото на годината ; състоянието му нарасна с 3,86 милиарда долара до 22,7 милиарда, което позволи на бизнесмена да заеме шеста позиция сред най-богатите руснаци.

Въпреки войната: Руските милиардери забогатяха с още 38 милиарда долара

Въпреки войната: Руските милиардери забогатяха с още 38 милиарда долара

От началото на 2023 г. общото им богатство е нараснало значително

Най-богатият все още е президентът на холдинга Интеррос и MMC Norilsk Nickel Владимир Потанин , въпреки че капиталът му е намалял с 37,1 милиона долара от началото на годината до 31 милиарда долара.

Втори е шефът на Новатек Леонид Михелсон с $26,8 млрд. (минус 710 млн. от началото на годината).

На трето място е съсобственикът на "Лукойл" Вагит Алекперов , който за два месеца стана по-богат с 1,51 милиарда долара, увеличавайки състоянието си до 26,2 милиарда.

Основателят на Лукойл Вагит Алекперов спечели $6,4 милиарда през 2023-а

Основателят на Лукойл Вагит Алекперов спечели $6,4 милиарда през 2023-а

Bloomberg: от началото на 2023 г. руските милиардери са забогатели с $21,13 милиарда

Преди това социолозите назоваха отличителните черти и съставиха портрет на най-богатите милиардери в Русия. Повечето от тях са мъже от добри семейства, получили образование в московски университети и спечелили състоянието си в горивно-енергийния, финансовия или индустриалния сектор. Експертите са установили, че дори сред толкова тясна група руснаци има неравенство в богатството, пише lenta.ru.

Средното богатство на бизнесмените от списъка на Forbes през 2011 г. е 2,5 милиарда долара, като три четвърти от най-богатите руски бизнесмени притежават по-малко от тази сума (до 2 милиарда долара).

Руските олигарси, които изтеглиха над $50 милиарда от Европа

Руските олигарси, които изтеглиха над $50 милиарда от Европа

Къде са парите?

Тройката на най-богатите хора в света в рейтинга на Bloomberg Billionaires Index се запазва. Първото място е за Илън Мъск с активи от 215 млрд долара (промяна от началото на годината - минус 14,3 млрд. д. ).

Втори в класацията е Джеф Безос с богатство от 199 млрд. долара (+22 млрд долара), а трети е Бернар Арно с 198 млрд долара (+ 18,6 млрд. долара ). По размера на богатството в Топ 10 следват Марк Зукъбърг, Бил Гейтс, Стив Бламър, Уорън Бъфет, Лари Елисън, Лари Пейдж и Сергей Брин.