Едно от чудесата на времето, в което живеем, са възможностите за пътуване по света. Ако разполагаме с нужните средства, на практика няма точка на планетата, която да не можем да посетим.

Друга тема е, че някои места е по-добре да ги гледаме на картинки и документални филми.

В свой анализ на туристическата индустрия по света, от Insider Monkey са класирали десетте държави, в които чуждестранните гости има най-голяма вероятност да не си прекарат добре. Подредбата е доста изненадваща, тъй като включва и места, които представят себе си като мечтани дестинации.

Как измененията на климата (ще) променят морския туризъм

Как измененията на климата (ще) променят морския туризъм

Най-силно засегнати в момента са туристическите региони около Средиземно море

Монголия

Това е безспорно интересна държава, но нейната туристическа индустрия е много "зелена" - липсват опит и инфраструктура. Освен това местните хора масово не са свикнали да общуват с чужденци.

Пакистан

Може да е държава с богато културно наследство, но Пакистан е белязан от политическа нестабилност, улична престъпност и инфраструктура в окаяно състояние.

Снимка 643241

Източник: GettyImages

Влакът от снимката е илюстрация на последното.

Бразилия

Тя е в списъка на много пътешественици, но даже в големите градове туристите не са в безопасност. Насилие, нападения, обири - надали искате точно това да запомните от почивката си.

Иран

Много държави директно съветват гражданите си да посещават тази страна само при крайна необходимост. Това не е случайно - ислямската република има стриктни правила, свързани с външния вид и поведението, но в същото време престъпността е на високи нива, а през последните години се усеща и политическа нестабилност с протести в големите градове.

Русия

В сегашната ситуация на война в Украйна и все по-голяма изолация от западните страни, даже самото пътуване до Русия не е толкова лесно. Нагласите спрямо жителите на "вражески" държави също потенциално могат да донесат проблеми.

Венецуела

Въпреки богатите нефтени залежи, Венецуела има огромни икономически проблеми. Резултатите от тях са видни под формата на истинска хуманитарна криза и инфраструктура, за която "неразвита" е комплимент.

Снимка 643242

Източник: GettyImages

Боливия

Това е класически случай на неразвит потенциал. Боливия има какво да покаже на туристите, но се рекламира изключително слабо. В същото време, местните културни особености не спомагат за добрите отношения с чуждестранните гости.

Чад

Подобно на много африкански държави, и тук от гледна точка на природата има какво да се види, но проблемът е да има как да стигнете до него - няма инфраструктура. Освен това, визовият режим е скъп и бавен.

Саудитска Арабия

Да, хиляди ходят на хадж всяка година, но класическата почивка е близо до графа "Мисията: невъзможна". За немюсюлманите има и места, които просто са забранени.

Кувейт

Тук инфраструктура за туризъм има, но тя върви в комплект с едни от най-строгите визови правила и изключително сериозно законодателство, което засяга и чуждите граждани. Освен това, жените на практика нямат право на свободно движение.