Акциите на компаниите Tencent и NetEase се сринаха, след като китайска държавна медия определи онлайн игрите като "душевен опиум". В статията, която е била изтрита само няколко часа по-късно, се призовава за повече ограничения в индустрията, предава CNBC.

Най-голямата китайска компания за социални медии и видео игри Tencent се срина с близо 10% в сутрешната търговия, докато Netease спадна с 6%.

В статията на Economic Information Daily, се посочва, че много тийнейджъри са пристрастени към онлайн игрите, което се отразява негативно на растежа им. Според информацията в статията пристрастяването към онлайн игри сред децата е "широко разпространено" и може да повлияе негативно на растежа им.

От дълго време властите говорят за въздействието на видеоигрите върху непълнолетни. През 2018 г. Пекин замрази одобренията на нови игри заради опасения, че те влияят негативно върху зрението на подрастващите.

През 2019 г. Китай въведе правила, които забраняваха на младежите под 18 години да играят онлайн игри между 22:00 часа. и 8 часа сутринта.

И NetEase, и Tencent са въвели мерки за защита, като регистрация с истински имена. Миналия месец Tencent представи и функция за лицево разпознаване на смартфони, за да провери дали играчът е възрастен.

След публикуването на статията във вторник Tencent обяви допълнителни ограничения.