Beijing Sinnet Technology ще купи част от "облачния" бизнес на Amazon в Китай за 301 милиона долара. Американският гигант в онлайн търговията подчерта, че няма намерение да излиза от втората най-голяма икономика в света, пише CNBC.

През август 2016 г. Amazon подписа сделка, която позволи на китайската технологична компания Sinnet да управлява услугите, предоставяни от Amazon Web Services (AWS) в Китай. Sinnet обясни, че договорът ще позволи подобрение на услугите и ще осигури, че те отговарят на изискванията на местното законодателство. Всъщност основна причина е законът, който забранява на чуждестранни компании да притежават или управляват определни технологии.

Акциите на Amazon ще полетят, компанията ще струва $1 трилион догодина

Акциите на Amazon ще полетят, компанията ще струва $1 трилион догодина

Ценните книжа ще се търгуват по 2000 долара

Amazon посочиха, че продават само "определени физически активи" и все още притежават интелектуалната собственост върху AWS в цял свят.

Сделката може да бъде свързана с затягането на регулаторния контрол от страна на китайското правителство, което се опитва да притегне още повече хватката си над интернета в страната.

По-рано тази година Sinnet помоли потребителите си да спрат да използват VPN, чрез които могат да "прескочат" Великата китайска огнена стена (firewall). Новите мерки накараха по-рано през година и Apple да премахнат част от приложенията за VPN от своя магазин.

AWS е бижуто в короната на Amazon - поне що се отнася до финансовата печалба, и е голяма част от ръста на акциите на компанията с 50 процента от началото на годината.