Гигантът в електронната търговия Amazon може да достигне 1 трилион долара пазарна стойност през следващата година. Това прогнозира инвестиционната банка Morgan Stanley, която потвърди завишените си очаквания за акциите на компанията на Джеф Безос.

Банката представи 12-месечната си прогноза за ценните книжа на Amazon, доминирана от "бичи тренд". Цената им трябва да достигне 2000 долара, а общата пазарна капитализация на електронния търговец да стане 1 трилион долара.

"Разкриването на високия марж в приходите на Amazon говори за общо 1 трлн. долара (2000 долара на акция) от събирането на всички части и бичи тренд", написа анализаторът Брайън Новак в бележка, озаглавена "Математиката зад бичи случай за 1 трилион долара".

Колко струват петте най-големи технологични компании взети заедно?

Колко струват петте най-големи технологични компании взети заедно?

Всяка една е с капитализация над половин трилион долара

Инвестиционната банка е изчислила тази сума чрез сложна методология, предсказваща развитието на 5 сегмента от технологичната компания през следващите 5 години.

Взети са предвид партньорствата, темповете на растеж и маржовете. Всички тези сметки показват едно - че стойността на Amazon ще достигне рекордните 1 трилион долара в края на 2018 г.

Изготвени са ключови прогнози за всеки от бизнесите на Amazon, с помощта на които да достигне целевата цена от 2000 долара за акция.

Джеф Безос продаде акции на Amazon за рекордните $1,1 милиарда

Джеф Безос продаде акции на Amazon за рекордните $1,1 милиарда

С парите той ще финансира друга своя компания - Blue Origin

Анализаторът оценява основния бизнес на Amazon за продажби на дребно на 600 млрд. долара, очаквайки 13% годишен ръст на продажбите в електронна търговия през 2022 г. и 5.5% марж на оперативната печалба през въпросната година.

През следващите 5 години компанията на Джеф Безос ще постигне 25% марж на печалбата преди данъци, благодарение на компании, които продават продуктите си на платформите й.

Новак предвижда стойността на Amazon Web Services, облачният бизнес на компанията, да достигне 270 млрд. долара, очаквайки 18% годишен ръст на продажбите и 50% марж на печалбата преди данъци през 2022 г. Растящият бизнес с абонаменти на Amazon ще достигне 70 млрд. долара, а този с рекламни дейности - 55 млрд. долара.

Очертавайки този позитивен и оптимистичен сценарий, експертът потвърди ценовата цел от 1250 долара за акция на Amazon, което е повишение с 11% от цената в петък. Ценните книжа на компанията се повишиха с 50% от началото на годината, което е над 3 пъти повече от 15-те процента печалба на индекса S&P 500.