Гигантът в сферата на индустриалното оборудване и автомобилните системи Bosch обяви, че през следващите две години ще се наложи да закрие до 1500 работни места в два от германските си заводи, предаде "Ройтерс". Причината - промените в търсенето и технологиите при производителите на коли.

Бизнесът на Bosch, която има сериозно присъствие и близо 900 служители в България, през последните десетилетия силно се обвърза с производството на различни части и системи за автомобили. Навлизането на EV мобилността обаче върви с коренно различна елементна база и така концернът се изправи пред сериозно предизвикателство.

Китайци и турци се конкурират за придобиването на заводите на Bosch в Санкт Петербург

Китайци и турци се конкурират за придобиването на заводите на Bosch в Санкт Петербург

Кое предложение (засега) "натежава"

В специализирания седмичник Automobilwoche преди дни се появи информацията, че Bosch започва оптимизации на персонала, като тя беше официално потвърдена и пред "Ройтерс".

"Подобно на други компании, и нашето ниво на заетост трябва да отговаря на поръчките, структурните промени в сектора и пазарното навлизане на нови технологии. Виждаме нужда до края на 2025 г. да оптимизираме до 1500 позиции в сферите на развойната дейност, администрацията и продажбите в нашите обекти във Фойербах и Швайбердинген", пише в официална позиция на Bosch.

Концернът Robert Bosch се преструктурира, отделя бизнеса си в сферата на автомобилите

Концернът Robert Bosch се преструктурира, отделя бизнеса си в сферата на автомобилите

Очакванията са за среден ръст на годишните приходи от 6%

За целта част от служителите ще бъдат преместени в други отдели или ще се търсят варианти за ранно пенсиониране и раздяла по взаимно съгласие, като детайлите са в процес на преговори. За момента в Германия Bosch няма да прави съкращения до края на 2027 г., като обаче не се коментира какво предстои да се случи на други територии.

"Изправени сме пред значително по-големи предизвикателства в сравнение с очакваното в началото на годината. Дори и да искаме да запазим нивото на заетост по възможно най-добрия начин с нови продукти и широк спектър от мерки за обучение, ще трябва да го адаптираме към ситуацията с поръчките в някои области", признават от компанията.