Българската компания "Доверие Обединен Холдинг" съобщи, че нейното дъщерно дружество "Доверие-инвест" е придобило 4851 акции, или 0,0976% дял в молдовската банка Moldindconbank, съобщава SeeNews.

"Доверие-инвест" притежава 77,7276% от банката след придобиването, става ясно от борсовата документация в сряда. Днес към обяд акциите на "Доверие Обединен Холдинг" се търгуваха $2,67 на Българската фондова борса.

Българската компания притежава мажоритарни дялове в над 20 компании, работещи в различни сектори на икономиката, като здравеопазване, застраховане, банкиране, търговия на дребно и недвижими имоти.

"Доверие Обединен Холдинг" купи Moldindconbank

"Доверие Обединен Холдинг" купи втората най-голяма банка в Молдова за 76 милиона лева

Сделката е била сключена на 13 февруари

Moldindconbank  е сред най-големите банки в Югоизточна Европа (ЮИЕ) и втората по големина в страната. Тя стана собственост на "Доверие-инвест" през 2019-а година, като това не беше първият интерес от страна на българската компания към модовския пазар.

През 2017-а година дружеството направи стъпки към придобиването на над 50% от капитала на друга банка в страната - B.C. Victoriabank. По-късно от компанията се отказаха от сделката.

През октомври 2018-а година година споразумение беше сключено и за част от най-голямата финансова институция в страната. Консорциум, ръководен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) купи 41% от акциите на Agroindbank.