Продажбите на веригата H&M бяха значително негативно повлияни от ситуация с Covid-19, особено през второто тримесечие, когато магазините бяха временно затворени на повечето пазари. Приблизително 80% от магазините на групата бяха затворени. Това се казва в доклад на търговеца за деветмесечието.

Продажбите през септември 2020 г. са намалели с 5% в сравнение със същия период на миналата година. В момента 166 магазина, представляващи 3 процента от общия брой на магазини, все още са затворени. Голям брой магазини все още имат местни ограничения и са ограничени откъм работно време.

"Бързите промени в поведението на клиентите са ускорени от Covid-19. H&M засилва темпото на своята трансформационна работа по-нататък, с дигитални инвестиции, оптимизиране на портфолиото на магазините и все по-интегрирани канали", се казва в доклада.

Около една четвърт от магазините на H&M Group имат договорно право да предоговарят договори за наем всяка година. За 2021 г. се планира намаление с около 250 магазина. Приходите за периода са 12.7 млрд. евро. Година по-рано те са били 16.3 млрд. евро.

H&M отчита първа загуба от десетилетие насам и готви затваряне на магазини

H&M отчита първа загуба от десетилетие насам и готви затваряне на магазини

Компанията се подготвя за пускане на облигации

"Възстановяването на H&M group е по-добро от очакваното", заявяват от компанията. "Повече продажби, съчетани със силен контрол на разходите, позволиха на компанията да се насочи към печалба през третото тримесечие",цитирани от Reuters.

Малко след Хелена Хелмерсон замени внука на основателя на H&M като главен изпълнителен директор през януари, пандемията удря H&M, което го тласка към голяма загуба през тримесечието март-май, след като продажбите намаляват наполовина.

Компанията съкращава персонала, отваря по-малко нови магазини от планираното и окончателно затваря други, за да намали разходите.

Анализаторите предупреждават, че ще отнеме време продажбите на модни търговци да се възстановят до нивата преди пандемията, а последните признаци на втора вълна от инфекции на коронавируса в някои страни добавят още въпросителни.

Най-големият конкурент на H&M, собственикът на Zara Inditex, все още не е отчел резултатите от май до юли.

H&M съкращава работното време на служителите си

H&M съкращава работното време на служителите си

70% от магазините са временно затворени