Цените на маслото в Европа достигнаха рекордно високи стойности, съобщи Reuters. Това може да се каже че е лоша новина не само за гражданите купуващи си този основен хранителен продукт, но и за пекарите и сладкарите, които отрано се подготвят за Коледните празници и вече са изправени пред високите разходи за шоколад и захар.
Анализаторите обясняват голямото поскъпване на маслото основно с повишеното търсене на този широко и ежедневно консумиран хранителен продукт (пряко и в печива, сладкарски изделия и др.), както и с ограничените му запаси.
Освен това, "принос" за поскъпването има и желанието на млекопреработвателите да използват по-голяма част от млякото за производството на най-доходоносните продукти от него, като сиренето и кашкавала например.
Отбелязва се, че към 29 септември европейското масло се търгува на световните пазари средно на рекордната цена "на едро" от 8706 долара за тон. Това е с 83% повече от миналата година.
Както коментира директорът на Френската федерация на пекарите и сладкарите (FEB) Пол Бойвин, крупните компании за производство на хранителни продукти в Европа вече са попълнили по-голямата част от запасите си от масло, преди да започнат да произвеждат коледни торти и сладкиши, т.е. при тях настоящото поскъпване няма да се отрази особено.
Обаче за малките производители последиците ще бъдат значителни, тъй като увеличението на цените на крайните им продукти е неизбежно.