Цените на храните се вдигат не само у нас, но и в съседна Румъния. Властите вече се съмняват в договаряне на цени между производители. Съветът за защита на конкуренция на Румъния започна разследвания за възможни сделки за фиксиране на цени между производители на слънчогледово олио, масло и захар, съобщават местни медии. Това са хранителните продукти, чиито цени са се вдигнали най-много в северната ни съседка. Сред разследваните има и компании, които оперират на пазара в България.

Апелативният съд в Букурещ е разрешил и дори вече са извършени внезапни проверки. "Имаме подозрения, че някои производители са се възползвали от високата инфлация и са се договорили помежду си да увеличат още продажните цени за някои продукти, като така си осигуряват по-високи печалби и то незаслужено. Ако идентифицираме такива практики в резултат на разследванията, ще наложим драстични санкции", коментира Богдан Кирицою, президент на Съвета за конкуренция, цитиран от Profit.ro.

Трите проверки, които вече са предприети, са били в централите и работните места на няколко компании на пазара за производство и продажба на слънчогледово олио, като Bunge Romania, Expur, Prutul и Ardealul. Bunge например е производител на българската марка олио "Калиакра", която е добре позната на родния пазар.

Покачването на цената на захарта носи заплаха за още по-висока инфлация при храните

Покачването на цената на основна суровина в света носи заплаха за още по-висока инфлация при храните

Цените на рафинираната захар са най-високото си ниво от над десетилетие

Сред разследваните компании са Albalact, Covalact и Dorna Lactate (част от групата Lactalis), Friesland Romania, Lacto Food и The Brasov Milk Factory (Olympus). Групата на Lactalis присъства у нас с марката масло President, макар да няма данни да е произведено в северната ни съседка. В България собственикът на марката Olympus е напът да стане най-големия производител, след като придобива основния си конкурент "Верея".

По отношение на пазара за производство на захар проверки са били направени в компаниите Agrana Румъния, Pfeifer & Langen Румъния и Lucsor Impex.

Действията на контролния орган не предрешават вината на компаниите. Законът за конкуренцията обаче забранява всякакви споразумения между дружества и съгласувани практики, които предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на румънския пазар, особено тези, които установяват покупни или продажни цени или всякакви други търговски условия.

Опитът на Европа: Контролът на цените води до намаляване на грамажа и качеството на храните

Опитът на Европа: Контролът на цените води до намаляване на грамажа и качеството на храните

Цените на храните ще паднат през май, но не заради мерките , заяви доц. Щерьо Ножаров

Инфлацията в Румъния

Захарта, олиото, маслото и млякото са сред топ 10 на най-поскъпнали продукти в Румъния през миналата година - всеки от тях с над 30%. Потребителските цени в Румъния са се повишили с 15,5% на годишна база през февруари, по данни на националната статистическа служба INS в страната.

Огромен е ръстът при цените на храните, които са скочили с 22,35% на годишна база през февруари, докато цените на нехранителните продукти са се повишили с 12,7%. Цените на услугите са нараснали с 10,38%.