Опитът на държави от ЕС, където има таван на цените или някакъв друг ценови контрол, показа, че общата инфлация не е спаднала. Това заяви в интервю за "Марица" доц. Щерьо Ножаров, преподавател по икономическа политика и макроикономика, магистър по финанси и магистър по право. За пример той даде Унгария и Испания. Припомняме, че преди дни стана ясно, че българското правителство обмисля поставянето на "таван" на надценките за основни хранителни стоки, като вероятно това ще е временна мярка

"Там, където са въведени такива модели, обаче се случи нещо друго - намалял е грамажът и качеството на обследваните стоки. Заместени са съставки с техни по-евтини алтернативи. Защото за продавачите и производителите това е единственият вариант, по който могат да реагират бързо на ситуацията", каза доц. Щерьо Ножаров.

Правителството обмисля „таван“ на надценките на основните храни

Правителството обмисля „таван“ на надценките на основните храни

Това съобщи вицепремиерът Христо Алексиев

Според него що се отнася до самия контрол на цените и на надценките, у нас това е почти невъзможен процес, тъй като държавата няма такъв капацитет.

"Защото, дори говорейки за т.нар. "малка потребителска кошница", там влизат не просто стоки, а групи стоки. Да вземем например кашкавала ​- има продукти с различна масленост, отделно от това - с различен произход ​- крави или овчи кашкавал, има с различен период на зреене. Държавата има ли капацитет да контролира такъв асортимент от стотици видове? Но дори и в идеалния случай да има капацитет и да го направи, това веднага ще повлияе върху качеството на храните, както вече казах. Печеливши няма да има", категоричен бе той.

Според експерта цените на храните ще паднат след два месеца, когато на пазара излезе сезонната българска продукция.

Франция се опитва да сложи таван на цените на 50 потребителски стоки

Франция се опитва да сложи таван на цените на 50 потребителски стоки

Някои от големите вериги се противопоставят на мярката

"Това е естественият цикъл на икономиката", добави той. Според него завишеният контрол е хубаво нещо и ако той доведе до ограничаване на сивия бизнес, изрядните фирми може само да ръкопляскат.