Mazda Motor Corp. назначи директора на американското си подразделение като следващ президент и главен изпълнителен директор на цялата компания, след като настоящият шеф отстъпа поста през юни. Петият най-голям автомобилен производител в Япония търси начин да увеличи продажбите на най-големия си пазар - Северна Америка, пише Reuters.

Масамичи Когай ще слезе от поста и ще бъде заменен от сегашния вицепрезидент Акира Марумото на 26 юни. Когай, който стана президент и CEO през 2013 година, следва стъпките на своите предшественици, които прекарват на поста по пет години. Той ще остане на работа в Mazda и ще стане председател на борда.

Mazda отчита шеста поредна година на ръст на продажбите, като записва около 1,6 милиона доставки. Северна Америка представлява около 30% от общите ѝ продажби. По-рано тази година компанията съобщи, че ще инвестира 1,6 милиарда долара в нов завод в щата Алабама, САЩ, съвместно с Toyota Motor Corp.

Общата работа на двете компании се разпростира и до разработването на достъпни електрически автомобили, като Toyota притежава 5% от Mazda.