Mercedes-Benz планира инсталиране на вятърен парк с 20 турбини на тестовата писта в Папенбург, Германия. Компанията производител на автомобили дори вече е наела изпълнител на проекта. Това е германският разработчик на вятърни паркове UKA. Стойността на договора не е ясна, знае се само, че е за "стотици милиони", работата по инсталиране на вятърни турбини трябва да завърши до 2025 г. Пускането на вятърния парк в експлоатация е планирано за 2026 г. След като започне да работи, той ще покрива около 20% от годишните нужди на Mercedes-Benz от електроенергия в Германия, пише изданието Elektrek.

Автомобилният производител обмисля използва и слънчева енергия, като всъщност планира да инсталира до соларни панели с капацитет 140 MW в собствените си имоти до 2025 г.

Като цяло компанията има много амбициозни цели по отношение на устойчивостта на бизнеса си. Mercedes цели да управлява глобалната си производствена мрежа изцяло с възобновяеми източници до 2039 г.

 Mercedes сключи едно от най-големите споразумения за покупка на чиста енергия в автомобилната индустрия в Европа

Mercedes сключи едно от най-големите споразумения за покупка на чиста енергия в автомобилната индустрия в Европа

Споразумението е с испанската компания Iberdrola за закупуване на 140 мегавата (MW) енергия от офшорна вятърна ферма

Автомобилният производител иска да намали емисиите от колите, като върви към преминаване към електрически превозни средства, зареждане на електромобилите с електричество, захранвано от възобновяеми източници, подобряване на технологията за батерии и използване на рециклирани материали и чиста енергия в производствения процес.

В момента 45% от общото потребление на енергия в производството на Mercedes-Benz се захранва от възобновяеми източници. До 2030 г. това да се увеличи до 70%, което означава разширяване на производствения капацитет.