Автомобилната компания Mercedes-Benz сключи сделка за покупка на офшорна вятърна енергия в едно от най-големите споразумения за закупуване на чиста енергия в автомобилната индустрия в Европа.

Споразумението е с испанската компания Iberdrola за закупуване на 140 мегавата (MW) енергия от офшорна вятърна ферма в Балтийско море. То е дългосрочно и на предварително определена цена, съобщи автомобилния производител. Доставките ще покрият около 30% от нуждите на компанията от електроенергия в Германия.

Mercedes създава първата си фабрика изцяло за електромобили в Полша

Mercedes създава първата си фабрика изцяло за електромобили в Полша

Производството ще е за електрически микробуси

Испанската вятърна ферма, която ще захранва Mercedes с енергия, се нарича Windanker, а проектът за Балтийско море с мощност 300 MW и се очаква да заработи през 2026 г. Ще има 20 вятърни турбини с мощност 15 MW.

Според испанската компа ия Iberdrola по-голямата част от електроенергията, генерирана от Windanker, ще се търгува чрез дългосрочни договори. Гигантът в електронната търговия Amazon също ще се захранва от Windanker.

За Mercedes в момента възобновяемите енергийни източници представляват 45% от общата енергия, използвана в производството в заводите на компанията.

Автомобилният производител има цел да намали с 80% емисиите от собственото си производство до 2030 г. Целта е до 2039 г. всички производствени заводи на Mercedes по света да работят със 100% възобновяема енергия с нулеви емисии.