Компанията майка на Facebook и Instagram Meta разработва нов модел с изкуствен интелект, който трябва да съперничи на най-модерния досега и много нашумял OpenAI. Това става ясно от разкрития на Wall Street Journal, цитирано от изданието ZeroHedge.

Meta цели новият модел на AI да бъде "няколко пъти" по-мощен от техния модел Llama 2, който компанията пусна по-рано тази година. От това, което сее ясно в момента плановете на Meta за новата система са тя да бъде с отворен код, което ще позволи на други компании да създават AI инструменти за създаване на текст, анализи и други.

Освен това компанията изгражда центрове за данни, необходими за създаването на система от такова високо ниво. Meta придобива повече от полупроводниковите чипове H100 на Nvidia, най-мощните и желани чипове, налични в момента на пазара.

Нов AI модел "пише" на 100 езика и "говори" на 36

Нов AI модел "пише" на 100 езика и "говори" на 36

Meta дават възможност на изследователите да го развиват

Според източниците Meta очаква обучението за големия езиков модел (LLM) да започне в началото на 2024 г. и да бъде готово за пускане през следващата година.Може би ще бъде пуснат след предстоящия LLM Gemini на Google.

Новините идват на фона на "война" между големите технологични компании, които се надпреварват да създават, внедряват и контролират AI системи от високо ниво.

Наскоро правителството на Обединеното кралство обяви, че планира да инвестира 130 милиона долара за мощни чипове за създаване на AI системи. В Китай, наскоро влезе в сила новото законодателство на страната относно изкуствения интелект. Оттогава главният изпълнителен директор на голямата технологична компания Baidu каза, че в страната са пуснати над 70 AI модела.

Microsoft, който инвестира много в OpenAI, също така си сътрудничи с Meta, за да може Llama 2 да бъде наличен на облачната му платформа Azure. Според източниците, засега Meta планира да обучи предстоящия си модел на собствена инфраструктура.