Конкурент на Meta Platforms Inc. твърди във федерален съдебен процес за нарушаване на търговска марка, че бизнесът му е бил "заличен", след като Facebook е приел името му.

Притежаваната MetaX LLC заяви, че от октомври 2021 г., когато Facebook се преименува на Meta Platforms, способността му да прави бизнес с добавена реалност и виртуална реалност е възпрепятствана, защото е засенчена от много по-големите Meta Platforms, които се оценяват на повече от 450 милиарда долара.

Meta тества как да печелим пари във виртуалната реалност

Meta тества как да печелим пари във виртуалната реалност

Чрез различни инструменти за продажба на цифрови активи

В жалба, подадена във вторник във федералния съд в Манхатън, MetaX търси постоянна забрана, блокираща Meta Platforms да използва името "Meta", както и всички печалби на Meta Platform от използването на името "Meta",  пише Bloomberg.

MetaX е основана през 2010 г. от Джъстин "Джей Би" Болонино и е технологична компания за виртуално "потапяне и преживяване", която включва консултации, куриране и продуциране на завладяващи събития и изложби. Междувременно, когато Meta Platforms се ребрандира избра нов фокус върху метавселената или виртуална вселена, която обхваща много технологии, но особено набляга на AR и VR.

Meta иска единен стандарт за метавселената

Meta иска единен стандарт за метавселената

Искането от страна на компанията на Марк Зукърбърг е подкрепено и от други гиганти

"Учудващо, екипът за надлежна проверка на Facebook пренебрегна федералните регистрации на Meta за марката META, която изрично идентифицира услугите, "използващи цифрова, виртуална и разширена реалност", каза по-малката компания.

MetaX също твърди, че Meta Platforms са знаели за съществуването им и работата им преди промяната на името. През август 2017 г. старши служители на Meta Platforms похвалил MetaX и едно от неговите завладяващи преживявания в обмен на имейли с Болонино, пише в жалбата.

Кой е Хавиер Оливан, следващият главен оперативен директор на Meta?

Ветеран от Meta стана новата дясна ръка на Зукърбърг

Испанeцът ще замени Шерил Сандбърг

В отговор на писмо с искане от декември 2021 г. от MetaX, Meta Platforms твърди, че двете компании предлагат "драстично различни стоки и услуги" и "могат да съществуват мирно", пише още в жалбата на MetaX.