Новата компания на Илон Мъск xAI набра $6 милиарда ново финансиране. Така стартъпът на милиардера за изкуствен интелект вече се оценява на $24 милиарда, съобщава Bloomberg. Бизнесът, занимаващ се с разработката на AI, е подкрепен от гигантите в дяловото инвестиране Andreessen Horowitz и Sequoia Capital.

Новото финансиране идва по-малко от година след дебюта на xAI и е една от най-големите инвестиции в прохождащото поле на развитието на инструменти с изкуствен интелект. Парите ще бъдат използвани за пускането на първите продукти на xAI на пазара, за изграждане на модерна инфраструктура и за ускоряване развойната дейност на бъдещи технологии.

Снимка 653439

Източник: Явор Николов / Bing Image Creator

Разработката на AI в стартъпа на Илон Мъск е силно свързана с X, бившата Twitter, където xAI пусна своята услуга Grok AI.

Tesla направи Мъск със $175 милиарда по-беден

Tesla направи Мъск със $175 милиарда по-беден

Състоянието му се стопи наполовина от ноември 2021 г. до днес

Бизнесменът е сред хората, които от самото начало застават зад идеята за изкуствения интелект, като подкрепи OpenAI преди пускането на ChatGPT в края на 2022 г. По-късно той се оттегли от организацията и започна да призовава за по-предпазливо развитие на технологията заради потенциалните опасности, които носи тя.

Мъск прогнозира кога изкуственият интелект ще надмине човешкия 

Наскоро Илон Мъск прогнозира, че новите модели с изкуствен интелект ще надминат човешкия интелект и то още до края на следващата година или най-късно до 2026-а. Това ще се случи в случай, че доставките на електроенергия и хардуер могат да задоволят изискванията на все по-мощната технология.

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX и съосновател на OpenAI Мъск смята още, че AI е ограничен от наличието на електричество и че следващата версия на Grok - AI чатбот на стартъпа xAI, се очаква да бъде обучена до месец май.

"Ако определите Общия изкуствен интелект (AGI) като по-умен от най-умния човек на света, аз мисля, че това вероятно ще бъде факт следващата година или в рамките на две години", заяви Мъск.

Според него липсата на усъвършенствани чипове възпрепятства обучението на модела на Grok версия 2.

Илон Мъск основа стартъпа xAI миналата година като съперник на OpenAI, който той съди за изоставяне на първоначалната си мисия да разработва изкуствен интелект в полза на човечеството, а не за печалба. От OpenAI категорично отричат обвиненията.

Илон Мъск прогнозира кога изкуственият интелект ще надмине човешкия

Илон Мъск прогнозира кога изкуственият интелект ще надмине човешкия

По-скоро, отколкото си мислим?