От Boeing са осъществили щателна проверка на самолетите Boeing 737 NG. От проверени 810 самолета в целия свят в 38 от тях са открити нередности, изискващи ремонт или подмяна на части, пише Reuters.

Самолетите ще бъдат заземени, докато не бъдат извършени ремонтите, посочиха служители на авиокомпанията.

Близо 5% от инспекциите са открили пукнатини в част, която прикрепва фюзелажа или тялото на самолета към конструкцията на крилото.

В сряда компаниите Southwest Airlines Co и бразилският Gol Linhas Aereas извадиха от експлоатация за ремонт най-малко 13 самолета 737 NG, след като американските регулатори разпоредиха спешни проверки. Индонезийският Sriwijaya Air съобщи за два самолета.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) миналата седмица каза на американските самолетни оператори да инспектират и 165 броя по-стари самолети 737 NG за структурни проблеми, но сега изглежда, че действителният брой на самолетите е по-голям - поне 200 броя.

FAA съобщи снощи, че малък брой самолети в САЩ са извадени от експлоатация, докато Boeing разработва инструкции за клиентите си как да ремонтират или заменят засегнатите части.

Агенцията добави, че се работи с производителя и други международни регулатори за авиационна безопасност, за да разбере по-добре факторите, довели до проблемите.

Засега компаниите нямат времева линия за това кога самолетите ще бъдат върнати в експлоатация.

American Airlines и United Airlines заявиха по-рано тази седмица, че не са виждали проблеми по техните самолети.

Според анализатори констатациите на проверките могат потенциално да отнемат до 4% от капацитета на полетите между средата на октомври и средата на декември. Може да се наложи самолети с подобни проблеми да бъдат извадени от флота за срок до 60 дни за ремонт и поддръжка, допълват от агенцията.

Все повече авиокомпании отхвърлят възможността Boeing 737 MAX да полети до края на годината

Все повече авиокомпании отхвърлят възможността Boeing 737 MAX да полети до края на годината

Загубите само на American Airlines се оценяват на 400 млн. долара заради спирането на самолета, но вероятно ще са значително по-високи