Правителството на Франция ще използва алгоритми и изкуствен интелект, за да идентифицира малки компании, които са в риск от колапс след пандемията. Париж планира да похарчи до €3 млрд., за да ги спаси, пише Bloomberg.

Министърът на финансите Бруно ле Мер представи новата мярка във вторник. Тя е част от план, който включва удължаване на периода за кризисно кредитиране до края на 2021 г. и улеснени процедури за преструктуриране на дълговете на малки компании.

Новите инструменти идва в момент, в който валят предупреждения за бъдещ скок на фалитите заради намаляващите държавни помощи. В понеделник Организацията за икономическо сътрудничество и развитие посочи, че подкрепата за малките предприятия трябва да е ключова част от плановете за излизане от кризата.

През 2020 г. общият корпоративен дълг в европейската държава се покачи с €230 млрд. И макар през миналата година да бе отчетен рязък спад на банкрутите заради държавните мерки, се очаква те да се покачат с премахването на подкрепата.

Планът на Париж е да подпомогне между 5% и 8% от френските компании — основно заетите в търговията на дребно и туризма. Проблемът пред правителството обаче е да идентифицира тези, които имат проблем и сред тях да избере тези, които имат бъдеще.

Министърът посочи, че правителството ще използва изкуствен интелект, за да обработи данни от икономическото министерство, приходната агенция и централната банка, за да открие компаниите в риск. След това представители на правителството ще се свързват с мениджърите.