Намиращото се в САЩ поразделение за проучване и разработка на китайската Huawei Technologies Co Ltd - Futurewei Technologes Inc - започва отделяне на дейността си от компанията-майка, след като през май САЩ постави технологичния гигант в забранителния списък, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Futurewei е забранила на служители на Huawei да влизат в офисите ѝ, преместила е собствените си служители на нова информационна система и им е забранила да използват името или логото на Huawei в комуникацията си. Все пак, китайската компания ще продължи да притежава подразделението си.

Разделянето на дейността идва след като множество американски университети спряха партньорствата си с Huawei като реакция на обвиненията на САЩ, че компанията представлява риск за националната сигурност. Някои от учебните заведения обмислят да прекратят общата си работа и с други китайски компании.

Futurewei има стотици служители в Силициевата долина и района на Сиатъл, Чикаго и Далас. Компанията има над 2 100 патента.

Опасенията на университетите са, че Huawei използва партньорствата, за да взима и използва изследвания в областта на изкуствения интелект, телекомуникациите и роботиката, които пък могат да бъдат ползвани за хакерски или шпионски операции, или пък да дадат предимство на китайската компания пред американските конкуренти.

Самата Futurewei не може да бъде поставена в същия забранителен списък като Huawei, защото е регистрирана в САЩ.

Смартфоните на Huawei бяха революция за Европа. Но сега потребителите им обръщат гръб

Смартфоните на Huawei бяха революция за Европа. Но сега потребителите им обръщат гръб

Несигурността около американските санкции срещу компанията държи купувачите далеч от марката