Дигитализацията на възможно най-голям брой процеси явно е стратегията, която всяка една банка ще следва, ако иска да получи перфектната комбинация между доволни клиенти и висока ефективност. В групата на австрийска Райфайзенбанк явно отдавна са стъпили на този път. Всяка година "Райфайзен Банк Интернешънъл" провежда инициативата Elevator Lab във всички страни от Централна и Източна Европа, в които има свои дъщерни дружества. Чрез нея на национално ниво банката подбира най-преспективния стартъп проект във финатех сферата, който се конкурира с победителите от други държави от региона, в които Райфазенбанк има свои дъщерни дружествата, за да спечели призовото място на ниво банкова група.

Тази година иновационният борд на Райфайзенбанк (България), в кйто влиза целият й висш мениджмънт избра финалистите и победителите измежду 24 кандидатствали стартъп компании.

Беше интересно да се чуят презентациите на участниците, които предлагаха софтуерни решения за съществени пазарни предизвикателства като парични трансфери, оценка на риска и вземане на финансови решения, оценка на обезпечения по жилищни и корпоративни заеми, защита на бази данни от нерегламентиран достъп и опити за заличаване, електронни потвърждения на пълномощия и какво ли още не.

За победител в Elevator Lab България бе излъчена стартиращата българска финтех компания "Phos" . Компанията победи с решение за софтуерен ПОС терминал, който позволява на търговците да приемат сигурни безконтактни плащания директно на телефона си, без допълнителен хардуер. Проектът на Phos спечели в конкуренция с иновативни идеи на още четири финалиста - стартиращите компанни Reloyalty, Appraiser, Phyre и ReCheck. Победителят получава право за участие директно за полуфинала на глобалната програма във Виена, където ще се конкурира с финтех проекти от цял свят, както и възможност да развие PoC (Proof of concept) в Райфайзенбанк (България).

За обучение в австрийската столица пък ще пътува екипът на друго българско дружество - iRoboInvest, който спечели първото издание на Elevator Lab Bootcamp за стартъпи в начална фаза. Тяхната идея за дигитализиране на банкови продуктови оферти, профилиране на клиенти и сключване на договори бе избрана като най-перспектива сред иновациите на останалите финалисти в категорията - компаниите ChatBot System, Swipe & Tip, Revalue и RICS.

"Вече три години Райфайзенбанк е част от стартъп и финтех екосистемата в България. Свидетели сме как тя се развива и като брой играчи на пазара, и като експертиза на екипите, и като качество на проектите. Чрез Elevator Lab ние подкрепяме пряко това развитие, а през тази година подаваме ръка и на екипите в съвсем начална фаза. Отново видяхме страхотни проекти и идеи. Вярваме, че и сред тазгодишните победители и финалисти ще открием бъдещи партньори, с които заедно ще продължим да променяме средата и да въвеждаме иновации за по-добро клиентско преживяване", каза Даниел Алексиев, началник отдел "Дигитално банкиране и Иновации" в Райфайзенбанк.