Наскоро съобщихме, че изпълнителният директор на Apple Тим Кук и този на на Intel Пат Гелсингер ще получават значително по-ниски заплати от тази година. Заплащането на Кук ще се свие с 40%, докато Гелсингер ще получава с 25% по-малко заплащане от 1 февруари. Това са част от усилията на компаниите да намалят разходите и да предотвратят съкращения, въпреки, че такива вече бяха обявени от много големи технологични гиганти. Към Гелсингер ще се присъединят и други висши мениджъри на компанията, на които също ще им съкратят заплатите с 5% до 15%.

Ето на кои шефове на големи компании също ще им намалят заплатите, за да се предотвратят по-големи разходи.

Intel намалява заплатата на шефа на компаниятa с 25%, на мениджъри с 10%

Intel намалява заплатата на шефа на компаниятa с 25%, на мениджъри с 10%

Голямата конкуренция и рязкото забавяне на търсенето на персонални компютри унищожиха печалбите

Дейвид Соломон, Goldman Sachs

Снимка 368506

Източник: Getty Images

Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон намали заплатата си с 30% през 2022 г. Намалението дойде, когато банката се бореше с икономическите затруднения и съкрати 6,5% от глобалната си работна сила.

Джеймс Горман, Morgan Stanley

Снимка 359627

Източник: Getty Images

Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман ше види 10% спад в заплатата си. Намалението е в отговор на "предизвикателна икономическа и пазарна среда". Компанията вече уволни 2% от глобалната си работна сила през 2022 г., или приблизително 81 000 служители.

Сундар Пичай, Alphabet

Снимка 455774

Източник: EPA/БГНЕС

Сундар Пичай е главен изпълнителен директор на компанията-майка на Google Alphabet. През януари той заяви, че топ мениджърите ше усетят "значително намаление на годишния си бонус", но не уточни с колко или за колко време.

По думите му съкращенията са "свързани директно с представянето на компанията". Преди това компанията обяви, че съкращава 6% от служителите си, или около 12 000 служители в световен мащаб.

Apple намали заплатата на шефа на компанията Тим Кук с над 40%

Apple намали заплатата на шефа на компанията Тим Кук с над 40%

За 2022 г. Кук получил заплата в размер 99,4 милиона долара

Джейми Даймън, JPMorgan

Снимка 312380

Източник: Getty Images

Въпреки че изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън взе същата годишна заплата от 34,5 милиона долара през 2022 г., както през 2021 г., миналата година той усети разликата в заплащането, защото вече не му беше даден бонус на стойност милиони.

JPMorgan обяви, че е "поел ангажимент да не му предоставя никакви специални бонуси в бъдеще". През 2021-а имаше протест срещу заплатата му от 84,4 милиона долара, 52,6 милиона от които идват от бонуси, според Marketwatch.