Американският производител Tesla получи разрешение от германския съд да продължи с разчистването на терена за първия си европейски завод, който трябва да се намира в близост до Берлин, съобщава Reuters. Решението идва едва няколко дни след като на компанията беше наложена забрана за изсичане на дърветата, намиращи се върху терена.

От съда посочват, че са отхвърлили исканията за спиране на работата по проекта, отправени от страна на няколко екологични групи. Решението не е окончателно.

Плановете на Tesla са строителството да започне през март месец, за да бъдат спазени сроковете. Целта е работата там да започне до средата на 2021 година.

Преди време министърът на икономиката на провинция Бранденбург Йорг Стайнбах обяви, че проектът може да бъде забавен с поне 9 месеца заради размножителния период на дивите животни през пролетта.

Съдебно разрешение спира работата по завода за €4 милиарда на Tesla в Германия. Поне засега

Съдебно разрешение спира работата по завода за €4 милиарда на Tesla в Германия. Поне засега

То може да осуети плановете на компанията да започне работа там до средата на 2021-а

Ако проектът стане факт, заводът ще даде работа пряко на до 7000 души, а в работата по него косвено ще бъдат ангажирани 12 000 служители. От фабриката трябва да излизат по 500 000 автомобила на година. Инвестицията на Tesla ще бъде в размер на 4 милиарда евро.

Това със сигурност обаче ще затегне конкуренцията на германския пазар дори за гигантите Volkswagen и Daimler, които също вървят към по-зелено бъдеще с разработването на свои електрически модели.