Амбициозният план на американския производител Tesla за първия му европейски завод е изправен пред сериозни затруднения. Германски съд наложи забрана за изсичането на дървета на терена в близост до Берлин, където трябва да бъде изградена фабриката, докато не бъдат оценени щетите от това върху природата. 

Решението на Върховният административен съд на Берлин-Бранденбург не предполага пълна забрана за изсичането на дървета, като се очаква в следващите седмици да бъде взето окончателно решение по случая, пише Bloomberg.

Произнасянето на съда идва след като регулаторите на провинцията дадоха зелена светлина на компанията да изсече 92 хектара гора, за да освободи място за изграждането на фабриката.

Все още обаче Tesla няма окончателно разрешение от страна на германските власт за завода и това означава, че засега подготовката и инвестициите в европейската база са на неин риск, пише Reuters по случая.

Неочакваният проблем, който може да "спъне" Tesla в изграждането на завода ѝ в Европа

Неочакваният проблем, който може да "спъне" Tesla в изграждането на завода ѝ в Европа

Компанията има краен срок да започне строежа до средата на март. Или проектът ще се забави доста

Действията на съда обаче може да забавят изпълнението на плана на автомобилния производител, който иска германския завод да започне работа до средата на 2021 година.

Плановете на Tesla бяха строителството да започне през март месец, за да бъдат спазени сроковете. Преди време министърът на икономиката на провинция Бранденбург Йорг Стайнбах обяви, че проектът може да бъде забавен с поне 9 месеца заради размножителния период на дивите животни през пролетта.

Ако проектът стане факт, заводът ще даде работа пряко на до 7000 души, а в работата по него косвено ще бъдат ангажирани 12 000 служители. От фабриката трябва да излизат по 500 000 автомобила на година. Инвестицията на Tesla ще бъде в размер на 4 милиарда евро.

Това със сигурност обаче ще затегне конкуренцията на германския пазар дори за гигантите Volkswagen и Daimler, които също вървят към по-зелено бъдеще с разработването на свои електрически модели.

Tesla инвестира €4 милиарда в завода си в Берлин

Tesla инвестира €4 милиарда в завода си в Берлин

Първоначално той ще създаде 3 000 работни места, като броят им може да се увеличи до 7 000