Изграждането на европейския завод на Tesla в покрайнините на Берлин може да се окаже под риск, ако строителството не започне до средата на март месец. За това предупреждава министърът на икономиката на провинция Бранденбург, където трябва да бъде фабриката.

Според екологичните изисквания, заложени в германското законодателство, проектът може да се забави с 9 месеца, освен ако работата по него не започне преди размножителния период на местните животни през пролетта. Това коментира Йорг Стайнбах в интервю за Handelsblatt, цитиран от Bloomberg.

"Това би било ситуация, при която бих бил много скептичен, че ще можем да накараме Tesla да се съобрази с тези изисквания", казва той. Ресорният министър добавя, че американският производител трябва да има убедително предложение, което да отговори на местните екологични изисквания, за да получи одобрение за проекта.

Tesla инвестира €4 милиарда в завода си в Берлин

Tesla инвестира €4 милиарда в завода си в Берлин

Първоначално той ще създаде 3 000 работни места, като броят им може да се увеличи до 7 000

Главният изпълнителен директор на компанията Илън Мъск преди време се опита да успокои притесненията на местните власти, свързани с това от какви източници ще черпи вода завода, тъй като той ще се намира в гора в близост до природен резерват.

Някои анализатори виждат по-различна линия в позицията на германските власти, свързана с проекта на Tesla в страната. Според тях присъствието на американския производител на електромобили може да се превърне в предизвикателство за местните отличници в индустрията.

Ако проектът стане факт, заводът ще търси 12 000 служители, които ще правят по 500 000 автомобила на година. Това със сигурност ще затегне конкуренцията на германския пазар дори за гигантите Volkswagen и Daimler, които също вървят към по-зелено бъдеще с разработването на свои електрически модели.

Защо Tesla избра точно Германия?

Защо Tesla избра точно Германия?

Koе ще е готово първо - новото летище в Берлин или германският завод на Tesla?

В крайна сметка сега всичко е в ръцете на местната власт. Теренът, където предстои да бъде изграден заводът, вече е разчистен по думите на кмета на град Грюнхайде, където се намира парцелът.

"Ако Tesla подаде достатъчно добро предложение през следващите няколко дни, изсичането на дърветата, намиращи се на терена, може да започне до средата на февруари. Така ще има достатъчно време преди размножителния период през март", обяснява още кметът Арне Кристиани.

"Има правила, на които всеки инвеститор трябва да отговори. Но все още сме оптимистични, че засега нещата се случват в рамките на нашия план", добавя още тя.

Как Fiat всъщност плаща за новия завод на Tesla в Германия?

Как Fiat всъщност плаща за новия завод на Tesla в Германия?

Заради новите правила за вредните емисии, наложени от Европейския съюз