След отлагането на новите тарифи върху китайски внос за 300 милиарда долара, в края на миналата седмица митата бяха обсъдени от американския президент Доналд Тръмп и ръководителят на технологичния гигант Apple Тим Кук.

Срещата на двамата по този повод не е случайна, тъй като въпросните тарифи биха засегнали импорта на електроника на американския пазар, което от своя страна ще засегне местните производители.

По думите на Доналд Тръмп по време на срещата Тим Кук е представил много неоспорими аргументи за това как митата ще засегнат Apple и ще й попречат да се конкурира с другите най-големи компании на пазара.

След разговора в неделя държавния глава е посочил пред журналисти, че тарифите ще ограничат възможностите на производителя на iPhone да отговори на експанзията на Samsung, пише CNN Business.

"Тим говори за тарифите и той посочи важен аспект, че Samsung е техният номер 1 конкурент и те не плащат мита", коментира Тръмп.

От 1 септември трябваше да влязат в сила мита върху китайски внос за 300 милиарда долара, но срокът беше отложен до 15 декември. Технологичните компании неколкократно предупредиха, че те ще увеличат цената на електрониката за американските потребители и ще засегнат местните производители.