Volkswagen и китайският производител на електромобили Xpeng разработват съвместно два електромобила, планирани за 2026 г. за континентален Китай, като първият модел е SUV.

Автомобилните производители подписаха споразумение за сътрудничество и ще започнат съвместно да се снабдяват с части за превозни средства, като същевременно намалят разходите, съобщава Automotive News Europe.

През юли Volkswagen съобщи, че купува 4,99% от Xpeng за 700 милиона долара с план двете компании да направят два електромобила заедно през 2026 г. Покупката беше завършена през декември.

Подобно на други производители на автомобили с двигатели с вътрешно горене, германският концерн започва да усеща заплаха от китайските си конкуренти в Китай и споразумението за работа с Xpeng е насочено към връщане на пазарния дял в Китай чрез комбиниране на иновации в дизайна и инженерството, съкращаване на времето за производство с 30%.

"На най-големия и най-бързо развиващ се пазар на електромобили в света скоростта е фундаментална", заяви членът на борда на VW Group и шеф на подразделението в Китай Ралф Брандстатер.

Китай е най-големият пазар на автомобили и електромобили в света, като продажбите на електрически коли представляват около 60% от общите продажби.

Nio и Xpeng изненадаха пазарите с рекордни продажби

Nio и Xpeng изненадаха пазарите с рекордни продажби

Добрите резултати са положителен знак за траекторията на китайския пазар, казват анализатори

Автомобилите, произведени чрез партньорството, ще носят логото на VW, но ще използват платформа, разработена от двете компании, която се базира на т. нар. технология Edward на Xpeng, която се използва в модела G9 на марката.

Миналата година китайският гигант BYD изпревари Volkswagen като най-продаваната автомобилна марка в Китай. За първи път автомобилен производител изпреварва германската марка поне от 2008 г. насам.

Volkswagen беше най-продаваната марка в Китай от 15 години и има много влияние, но вече има промяна в поведението на китайските потребители, които правят покупки на по-евтини високотехнологични електромобили.

Volkswagen ще инвестира 180 милиарда евро до 2028-а

Volkswagen ще инвестира 180 милиарда евро до 2028-а

Допълнителна информация ще бъде споделена на годишната конференция на компанията на 13 март

През 2023 г. Xpeng продаде 141 601 напълно електрически автомобила на клиенти от континента, което е ръст от 17% спрямо годината.

Volkswagen инвестира около 1 милиард евро в нов център за разработка и доставка на електромобили в Хефей, Китай.

Докато автомобилните производители намаляват разходите, Xpeng ще наеме 4000 души тази година и ще инвестира милиони долари в изкуствен интелект за своите електромобили.