Разходите на германския автомобилен производител Volkswagen, свързани със скандала с вредните емисии, могат да се увеличат с нов 1 милиард долара заради уреждане на случая с клиентите в САЩ. Това посочват запознати, цитирани от Wall Street Journal.

Допълнителните средства ще бъдат използвани за компенсация на собствениците на по-големи и луксозни автомобили на групата, става ясно от информацията.

Новият 1 милиард долара ще се причисли към обезщетенията за клиентите на Volkswagen в САЩ, като преди време властите в страната и консорциумът се договориха за изплащането на компенсация от над 10 милиарда долара за засегнатите над 480 хиляди собственици на возила с 2-литрови дизелови двигатели.

През юли производителят се съгласи на всеки клиент да бъдат изплатени от 1000 до 7000 долара в зависимост от годината на производство, нейният пробег и някои други фактори. 

Останалата част от сумата беше решено да бъде похарчена за отстраняване на проблема в отзованите автомобили. А така също и за финансиране на федерални и регионални програми на САЩ за борба със замърсяването на въздуха.

Месец по-късно Volkswagen пoлyчи oдoбpeниeтo нa oĸpъжния cъд в Caн Фpaнциcĸo нa плaнa зa peмoнт и изĸyпyвaнe нa 480 xиляди дизeлoви aвтoмoбили в CAЩ нa cтoйнocт 14,7 милиapдa дoлapa.

Тази сума беше по-голяма заради дoпълнитeлни обезщетения, ĸoитo тpябвa дa бъдaт изплaтeни нa oтдeлнитe щaти, ĸато това не беше пpeдвидeно в пъpвoнaчaлния плaн. Цялoтo oтзoвaвaнe нa дизeлoвитe aвтoмoбили щe зaceгнe пoтpeбитeли в 44 aмepиĸaнcĸи щaтa.

В момента предстои двете страни да се договорят за програма за обезщетения и за коли с 3-литрови двигатели, които също бяха включени в списъка със засегнатите автомобили.

Американски съд одобри план за $14,7 милиарда на Volkswagen за справяне с „Дизелгейт”

Американски съд одобри план за $14,7 милиарда на Volkswagen за справяне с „Дизелгейт”

Освен това ще бъдат платени още 600 млн. на 44 щата