Money.bg започва поредица "Бизнес атлас", посветена на бизнеса в различните български региони. Ще ви разкажем за успешни и иновативни компании, които са избрали да се развиват там, където връзката им с корените е най-силна. България не е само един или два града - всички го знаем, но е добре да си го припомняме.

Да стартираш семейна компания с едва няколко машини и екип от петима души и само след по-малко от 30 години мащабът на бизнеса ти да покрива няколко страни в Европа и цяла България. Възможно е, когато става въпрос за силистренската Мебелна фабрика "Димов".  

Семейната компания стартира дейността си през 1995 година на местно ново в град Силистра. През 2002 г. пререгистрира фирмата като "Мебели Димов" ООД и от тогава до сега може да се похвали с фабрика на площ от 6 500 кв. м., с разнообразно продуктово портфолио и като един от лидерите в сектора в България. Разговаряме с изпълнителния директор и собственик на  "Мебели Димов" Павел Димов, както и с един от дългогодишните служители на компания Станислав Митев, който е част от екипа на конструктивен отдел.

Г-н Димов, компанията ви започва дейност като мебелна фабрика преди близо 30 години, а днес имате фабрика на площ от 6 500 кв.м. и реализирате проекти на международно ниво. Разкажете ни повече от историята на компанията и какво услуги предлагате?

Да, компанията е създадена преди близо 30 години, като семейна фирма, в помещение от около 150 кв.м. с петима служители, банциг, циркуляр, абрехт, ръчни инструменти на служителите и много ентусиазъм и вяра в една обща цел. Днес само производствената част е с площ 6500 кв.м. Добавете и 7000 кв.м. складови площи и ще завършите картинката.

Екипирани сме с последно поколение, високопроизводителни машини от водещи световни производители. Това, което предлагаме на нашите клиенти основно е решение. Ние "заснемаме" помещението, проектираме, визуализираме, произвеждаме и монтираме цялото обзавеждане. Ако клиентът е имал казус или нерешим проблем, то след срещата с нас той вече няма проблем, а постигната цел, сбъдната мечта.

Колко служители имате към днешна дата?

Към момента имаме над 70 служители, но те не са само число в някаква статистика, те са най-големия актив на компанията. Говорим за висококвалифицирани, всеотдайни и мотивирани хора. Това е семейна компания, ние всички сме част от това семейство, ние сме екип.

Снимка 662276

Източник: Мебелна фабрика "Димов"

За кои страни в Европа реализирате проекти и изнасяте продукция?

В Европа имаме много реализирани проекти. Основно обзаведени хотели, шоуруми и общежития в Германия, Австрия, Франция, Дания, Нидерландия, Великобритания и т.н.

Колко голямо предизвикателство е да бъдеш производител на мебели?

Толкова, че да те кара да си задаваш въпроса: Къде попаднах и в какво се забърках? Мебелите не са бързооборотна стока, но в същото време пазарът им е много динамичен, с много резки промени в тенденциите, вкусовете и профила на клиентите. За нас най-голямото предизвикателство е да балансираме между постоянно повишаващите се цени на суровините и материалите и справедливата пазарна цена на нашите продукти.

Собственикът на компанията Павел Димов е роден в Силистра. Завършва езикова гимназия, след което отива да живее и учи в Германия. Той е там в периода 2002 - 2008 година, като завършва университет със специалност "Икономика". През 2008 година се връща у нас и започва работа в семейната компания. Той е и човекът, под чието ръководство компанията стъпва на чужди пазари. До 2008 година бизнесът е съществувал само на вътрешния пазар. Към днешна дата съотношението е в полза: 70% за външен пазар и 30% вътрешен.

Колко голямо предизвикателство е да развиваш производството си в Североизточна България?

Може би не по-различно, от която и да било друга част на България, но тук утежняващи фактори са обезлюдяването на региона и отдалечеността от останалата част на страната. Тук липсата на кадри, а не само на подготвени кадри, е по-осезаема в сравнение с региони Южна и Централна България. Транспортните връзки за нашия регион са проблем, особено през зимния период е доста трудно. Транспортните разходи допълнително утежняват и без това трудния баланс между фабрична и продажна цена.

Ваши търговски представители са едни от най-големите вериги в България. Имате представителство в над 60 населени места в цялата страна. Как се печели доверието на толкова много партньори?

Да, наши партньори на вътрешния пазар са водещите търговци на мебели и обзавеждане в страната. Доверието им се печели с комуникация. Благодарение на тях ние коригираме нашите грешки и вървим напред. Те са нашата връзка с крайните потребители, те ни помагат да разберем пазара по-добре, те са нашият коректив. Ние, от своя страна, им предлагаме чуваемост за проблемите и за препоръките и подобряваме продуктите и сервиза си. Благодарим Ви, че Ви има уважаеми партньори!

Снимка 661718

Източник: mebelidimov.com

Ще ни разкажете ли за последните инвестиции, които направихте в бизнеса си?

Последните ни инвестиции са изграждането на собствена фотоволтаична централа, подмяна на осветлението по оперативната програма за Иновации и конкурентноспособност на Европейския съюз. Подменихме някои от по-старите ни машини с нови от по-висок клас. Добавихме и няколко нови машини, за да увеличим нашите възможности за производство на по-сложни, по-иновативни модели мебели. Съответно това е свързано и с внедряването на специализиран софтуер за управлението на машините и процесите в производството.

Какви са плановете за развитие в рамките на следващите 5 години - наемане на още служители, още търговски партньори?

Нашите краткосрочни цели са насочени по-скоро към повишаване на производителността и на добавената стойност на нашето производство, а не към увеличаване броя на персонала. Работим по оптимизиране на производствените процеси, по тяхното автоматизиране, за да скъсим сроковете на изпълнение и доставка. Ние сме сигурни, че с подходящите "инструменти" нашите служители могат да разгърнат потенциала си и заедно да постигнем повече при по-добри условия на труд и заплащане. С повишаване на нашата производителност разбира се, ще е необходимо и разширяване на пазара т.е. нови партньори както на вътрешния така и на външния пазар.

Снимка 661872

Източник: mebelidimov.com

Клиентите ви са изключително разнообразни. Имате ли клиент, който е бил най-голямо предизвикателство за вас?

За нас клиентът не е предизвикателство, а дар... Най-голямото предизвикателство е да превърнеш един човек от посетител в шоурума или офиса в доволен Клиент, а после и в приятел. Трябва не само да спечелиш доверието му, а и да оправдаеш гласуваното доверие. Нашата цел е да създаваме редовни клиенти, доверени партньори и повече щастливи хора.

Снимка 661719

Източник: mebelidimov.com

Една от компаниите, за които сте работили - "Лигна Груп ООД" казва, че заедно с вас има реализирани над 40 хотела и 2 общежития в Германия. Ще ни разкажете ли малко повече проектите, които сте реализирали за тази компания?

Партньорите от "Лигна Груп" са доверен доставчик на обзавеждане на хотелска верига с обекти из цяла Европа. Ние произвеждаме мебелите за обзавеждането, както за лобито, така и за стаите в хотела. Най-важния момент е спазването на сроковете за производство и монтаж, защото след приключване на нашата работа хотелът е отворен за гости. Всяко забавяне води до пропуснати ползи за инвеститора, което от своя страна ще доведе до загубата му като клиент. Това ни мотивира да сме все по-дисциплинирани и организирани. Поставени сме, заедно с "Лигна", в силно конкурентна среда. Има доста компании от Централна и Източна Европа, за които този конкретно и този тип клиент е основна цел. Това налага работата ни с нашите партньори да бъде на ниво, по-високо от това на конкурентите и да съумеем да предложим нещо повече от тях.

И как се справяте предизвикателства от подобен мащаб?

С екипна работа. Случвало се е сроковете да са толкова къси, че да се налага всички конструктори да работим по един проект, но всеки по отделен елемент. След това водещият конктруктор и проектния мениджър да "сглобят" целия пъзел с минимални щети...Така, казано в най-общи линии.

Как се променя икономическата ситуация в Североизтока според вас? Кои са големите предизвикателства тук за Вас като бизнес?

Спрямо преди десетина години нищо не се е променило като инфраструктура и демография. Спрямо подпомагане на бизнеса от страна на местната власт, нещата вървят в правилната посока. Местната администрация приоритизира административното подпомагане на бизнеса, дигитализацията на доста услуги оказва положително влияние на бизнес средата. Образователните институции в Силистра все повече се вслушват в нуждите на бизнеса за подготовка на специализирани кадри. Изграждането на пристанището с помощта на държавата и работата по отварянето на транспортен коридор Север-Юг допълнително ще подобрят ситуацията в региона. В този ред на мисли най-голямото предизвикателство е да се случат всички тези неща в обозримото бъдеще.

Кои са факторите, които биха могли да помогнат за раздвижване на бизнес средата в региона според вас? Инфраструктурата например проблем ли е?

Според мен да. С активното изграждане на големите инфраструктурни проекти ще се създаде допълнителна трудова заетост, със заработването на готовите съоръжения ще се акумулират приходи в местния и държавен бюджет, което ще доведе до подобряване на жизнения стандарт в региона. Ние не сме само аграрен район, както си мислят повечето хора. Североизтокът е регион с богата история, има много археология, има много възможности за развитието на исторически и културен туризъм, които да дадат допълнителен тласък на местната икономика. С по-добрата жизнена среда ще се задържат кадрите да не изтичат към по-големите икономически центрове в страната. Това от своя страна ще даде сигурност на бизнеса да се разширява и да търси нови пазари, да произвежда по-конкурентни продукти, да внедрява нови технологии.

Снимка 662277

Източник: Мебелна фабрика "Димов"

Станислав, разкажи каква е твоята роля в компанията?

Моята роля,...не по-скоро моето призвание е да съм нещо като добрата фея от приказката за Пепеляшка и татко Карло от приказката за Пинокио. Казвам го така, защото това са любими приказни герои на моя син, който е на 3 години. Аз сбъдвам желания, осъществявам мечти, като от парче дърво създавам мебел, която да превърне едно жилище във дом. Това се случва само тогава, когато разбираш проблема на клиента и даваш решение, в което влагаш собствената си душа и сърце.

Станислав Митев е роден в Силистра. Завършва Технически университет Варна. Част е от компанията вече 8 години, като се занимава основно с проектиране и реализация на редица проекти в чужбина и у нас. Той споделя, че работата е негово призвание

Ще споделиш ли за най-интересния проект, който си правил досега. За къде беше, какво представлява?

Трудно е да се определи кой е най-интересния проект... Всеки един проект е предизвикателство и по своему интересен и любим. Може би, като най-голямо предизвикателство беше създаването на обзавеждане за катамаран. Там обемите, формите са много трудни за проектиране и изработка от материалите, с които работим. Обзавеждането трябваше да е мултифункционално, естетически издържано, минималистично и в същото време дълготрайно. Като имаме предвид агресивната среда, в която ще се използва и липсата на предишен опит с такъв тип обзавеждане костваше много усилия на мен и екипа на конструктивен отдел, от който аз съм част. Благодарение на помощта на по-опитните от мен колеги и прекия ми ръководител всичко беше изпълнено изцяло по изискванията на клиента. За целта се използваха доста нетипични за нас материали и се създадоха доста приспособления и инструменти за постигане на поставената задача.

Какво ти носи тази професия, какво е мотивацията ти в професионален план и какво е личното ти удовлетворение от това, с което се занимаваш?

За мен лично тази професия е удоволствие, призвание.