Разговорите между френския търговец на бързооборотни стоки Auchan и конкурента Carrefour относно сделката за придобиване на стойност около $19 млрд. не успяват да произведат споразумение, предава Bloomberg. Източници на агенцията твърдят, че двете страни не могат да достигнат до съгласие относно детайлите.

Auchan е предложила на Carrefour сделка, в рамките на която първата верига ще придобие мажоритарен дял в новата, обща компания. Акционерите не са постигнали съгласие относно стойността на компаниите и структурата на сделката, казват източниците.

Auchan, собственост на семейство Мулиес, оценява Carrefour на около €21 за акция, или €16,6 млрд. В петък акциите на Carrefour затвориха на €16,03. Но според мениджмънта и акционерите, €20-€21,5 е твърде ниска цена. Сложната структура на сделката и транзакцията кеш и акции също се оказва предизвикателство.

Засега не е ясно дали разговорите ще продължат. Представители на двете вериги отказват коментар.

В последно време спекулациите за консолидация на френския пазар на бързооборотни стоки растат, отчасти и заради растящата конкуренция от германските компании.

През януари Париж блокира опита на кандаската Alimentation Couche-Tard да придобие Carrefour срещу €20 за акция. Сделка между двама френски играча може да спечели политическо одобрение, но все пак от нея може да произлязат проблеми заради възможни съкращения. През април Франция ще избира президент.