"Евроинс Иншурънс Груп" АД е сключила споразумение за придобиване на четири застрахователни дружества в три европейски страни - Румъния, Чехия и Беларус, съобщиха от компанията. Компаниите ас дъщерни на германската ERGO - една от водещите застрахователни групи в Европа и част от Munich Re, която е една най-големите презастрахователни компании в света.

Стойността на сделката не е обявена. Съгласно условията, българската компания, собственост на "Еврохолд", ще придобие всички акции, в това число и собствеността върху договорите за работа на служителите, портфолиото с клиенти и IT системите. През 2017 г. премийният приход, реализиран от четирите дружества на ERGO, достига 72 млн. евро.

ЕИГ, която пък е сред най-големите в Централна и Югоизточна Европа, придобива три поделения на ERGO в Румъния и Чехия, специализирани в животозастраховане и общо застраховане, както и едно общозастрахователно дружество в Беларус. Така, след финализиране на сделката, ЕИГ ще работи в общо 11 европейски държави, в това число чрез свои дъщерни дружества в седем от тях - България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Чехия и Беларус.

Българската "Евроинс" навлиза на грузинския пазар като придобива местен застраховател

Българската "Евроинс" навлиза на грузинския пазар като придобива местен застраховател

Очаква се ръст в сектора заради въвеждането на задължителна застраховка "Гражданска отговорност"

Придобивания

Преди по-малко от година "Евроинс Иншурънс Груп" купи специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на ERGO. През последните години ЕИГ придоби пряко или чрез своите поделения: застрахователния бизнес на германската Talanx International в България и Украйна - съответно ХДИ Застраховане и HDI Strakhuvannya; на холандската Achmea в България - Интерамерикан; на QBE в България и Румъния; застрахователния портфейл на АТЕ Иншурънс, румънското дъщерно дружество на гръцката Пиреос Банк; един от водещите застрахователи в Грузия - IC Group; значителен значителен дял в руското застрахователно дружество ООО РСО Евроинс.

През 2018 година "Еврохолд България" отчита приходи от застрахователния си бизнес от 987 млн. лв., като тези цифри изключват руския бизнес. Нетната печалба от дейността е в размер на 12,4 млн. лв.

Приходите на "Еврохолд" достигнаха рекордните 1,3 милиарда лева

Приходите на "Еврохолд" достигнаха рекордните 1,3 милиарда лева

Активите растат до 1,4 милиарда лева