Европейският лидер от групата на световния гигант Coca-Cola и най-големият производител в нея по приходи Coca-Cola European Partners ще излезе от границите на Стария континент и ще придобие международно присъствие след сделка за 6,6 милиарда долара.

Дружеството ще придобие австралийската , съобщава Bloomberg. Това ще бъде най-голямата сделка на австралийския пазар за 2020 година.

Споразумението показва, че производителите на напитки са принудени да търсят възможности за повече консолидации на пазара заради намаляващите продажби, частично предизвикани от коронавируса.

Освен газирани безалкохолни напитки, като Coca-Cola, Fanta и Sprite австралийската компания произвежда още уиски, ром, текила, бира и кафе. Coca-Cola Amatil има 32 производствени бази, разположени в Австралия, Нова Зеландия, Фиджи, Индонезия и Папуа Нова Гвинея.

Coca-Cola European Partners е най-големият производител за международната марка що се отнася до размера на приходите. Компанията има 48 завода в страни като Германия, Испания и Великобритания.

Coca-Cola отваря втория си по големина развоен център в София и наема 130 души

Coca-Cola отваря втория си по големина развоен център в София и наема 130 души

Компанията има такива още в САЩ, Мексико, Индия, Сингапур и Япония

Тя е създадена от обединението на Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Iberian Partners и Coca-Cola Errfischungsgetranke през 2015 година.

Coca-Cola European Partners не бутилира напитки в България, като тук производството е под шапката на Coca-Cola Hellenic Bottling Bulgaria. Групата обаче има два центъра за споделени услуги у нас - в София и във Варна.

Тя оперира тук чрез дъщерното дружество "Кока-Кола Юрпиън Партнърс Сървисъс България" ЕООД, като към края на 2019 година за нея работят 930 души, а приходите ѝ възлизат на 61 милиона лева.

Coca-Cola отвори нов офис в България с 90 работни места

Coca-Cola отвори нов офис в България с 90 работни места

Центърът се намира във Варна и ще извършва широк спектър от финансови услуги