Дубайската авиокомпания Emirates Airlines се съгласи да закупи от Airbus 20 самолета А380 superjumbo на стойност 9 млрд. долара, съобщи Bloomberg.

Превозвачът подпечата жизненоважна сделка, осигурявайки бъдещето на най-големия пътнически самолет, чието производство можеше да бъде прекратено заради слабите продажби.

Идва ли краят на небесния гигант A380?

Идва ли краят на небесния гигант A380?

Бъдещето на най-големия пътнически самолет зависи от Дубай

Авиокомпанията подписа меморандум за разбирателство за самолетите и има опцията да купи още 16 броя. Самолетите ще бъдат доставени от 2020 г. нататък, като все още се преценява с какви двигатели да бъдат.

Emirates, който е най-големият купувач на A380 със своите 101 такива самолета, на няколко пъти забавяше сделката за двуетажния самолет, поставяйки бъдещето му под въпрос, след като в продължение на 2 години нямаше нови поръчки за най-голямата машина на Airbus.

Бъдещето на най-големия пътнически самолет виси на една сделка

Бъдещето на най-големия пътнически самолет виси на една сделка

Airbus може да спре производството на A380

"Никога не сме крили факта, че A380 e успешен за Emirates. Клиентите ни го харесват и успяхме да го използваме в различни мисии в нашата мрежа, което ни даде гъвкавост по отношение на гамата и пътникопотока", заяви президентът на компанията Шейх Ахмед Ал Мактум.

Ако авиокомпанията реши да вземе всички поръчани самолети, това ще осигури производството на A380 поне до 2029 г., посочват от Airbus.

Добрата новина се отрази положително и на акциите на френския авиопроизводител, които се повишиха с 2.4% на фондовата борса в Париж.