Airbus готви извънреден план за спиране на производството на най-големият пътнически самолет в света - A380, ако не успее да сключи ключова сделка с дубайската Emirates, пише Reuters, цитирайки три източника.Моментът на истината за самолета, който записва слаби продажби, идва след едва 10 години производство. "Ако няма сделка с Emirates, Airbus ще започне процеса по прекратяване на производството на A380", казва източник на агенцията.

И двете компании отказаха коментар. Дори и производството да бъде прекратено, това ще се случи постепенно и след като Airbus успее да достави вече поръчаните джъмбоджетове, което се очаква да се случи в началото на следващата десетилетие.

Снимка 252432

Източник: Lufthansa

A380 може да превозва до 500 души, а разработката му струваше 11 милиарда евро. Търсенето на толкова големи самолети обаче намаля, след като авиолиниите предпочетоха по-малки модели с два двигателя, които са по-лесни за поддържка. Emirates обаче харесва огромния модел и е закупила над 100. Разговорите между двете компании са за нова поръчка от 36 самолета на стойност 16 милиарда долара.

И други авиолинии, като British Airways, имат интерес към модела, но Airbus най-вероятно ще спре производството, ако няма сигурността, че Emirates ще направят поръчка.

Втората най-голяма авиокомпания в САЩ обръща гръб на Boeing и купува 100 самолета от Airbus

Втората най-голяма авиокомпания в САЩ обръща гръб на Boeing и купува 100 самолета от Airbus

Стойността на сделката може да надхвърли 12 милиарда долара