Канада забрани на китайската държавна компания Shandong Gold Mining Co. да придобие златна мина в канадска Арктика. Премиерът на страната Джъстин Трюдо е изправен пред растящ натиск да парира опитите на Пекин да увеличи влиянието си в държавата и в полярния регион, пише The Wall Street Journal.

Решението от тази седмица е вторият път, в който Трюдо налага вето на китайска сделка. Ходът може да влоши още повече отношенията между двете страни, които вече са обтегнати заради ареста на Meng Wahzou, главен финансов директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията. Тя бе задържана в края на 2018 г. във Ванкувър заради обвинения, че компанията е нарушила американските санкции срещу Иран. В последствие Китай задържа двама канадци, което според Трюдо представлява отмъщение.

Shandong, една от най-големите златодобивни компании в света, искаше да придобие TMAC Resources, която притежава златна мина, намираща е на почти 200 км. в Северния полярен кръг, за около $150 млн.

Опит на Китай да придобие мина в Арктика разтърси Канада

Опит на Китай да придобие мина в Арктика разтърси Канада

Правителството има последната дума по сделката, но засега запазва мълчание

Потенциалната сделка обаче създаде притеснение сред военните и разузнавателни среди в Канада, които се опасяват, че придобиването ще даде на Китай твърде голям достъп до Арктика — чувствителен регион, в който Поднебесната империя инвестира заради растящата му значимост като маршрут за доставки и източник на ценни материали.

Според канадското законодателство правителството трябва да разгледа всяко придобиване от чуждестранна държавна компания и може да го забрани, ако то може да застрашни националната сигурност. Първият път, в който Трюдо наложи вето на китайска сделка, бе през 2018 г., когато Пекин искаше да придобие Aecon Group.