Руската петролна компания "Лукойл" сключи споразумение за продажбата своя бизнес с диаманти на "Откритие Холдинг". Сумата на сделката за 100% от ОАО "Архангелскгеолдобыча" е 1,45 млрд. долара. Предприятието АГД разработва находището (т.нар. диамантен комин) "В.П. Гриба" в Арахангелска област.

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2017 година, съобщава Интерфакс.

Единственият претендент за диамантения бизнес на "Лукойл" от няколко години бе руският монополист в сектора "Алроса", който контролира 97% от добива на диаманти в страната, останалата част се пада на АГД. Представител на компанията не коментира дали "АЛРОС" участва по някакъв начин в сделката, посочва агенцията.

Източник от диамантения бранш в страната е съобщил на Интерфакс, че "Алроса" не е участник в сделката и изказва предположение, че става дума за преразпределение на активи вътре в "Лукойл". А и, според него, цената е завишена.

20% от "Откритие Холдинг" принадлежат на "ИФД КапиталЪ" , собственост на съпритежателите на "Лукойл", Вагит Алекперов и Леонид Федун.

"Лукойл" въведе в експлоатация находището през юни 2014 година. Общите запаси се оценяват на 98,5 млн. карата, на стойност около 11 млрд. долар, добиването им става по открития способ. Компанията е инвестирала в проекта над 1 милиард долара. По разчети на "Лукойл" рентабилността на производството е 16 процента, а срокът на откупуване на инвестицията - 7-8 години.

Диамантният комин "В.П.Гриба" е четвърти по-големина в Русия и осми в света. Планираният обем на добива през 2016 година е 4,5 милиона карата. Общият срок на експлоатация на находището се оценява на 15 години.

Търговията с диамантите осъществява дъщерното предприятие на "Лукойол" - Grib Diamonds. В световния център за търговия с диаманти - Антверпен, Grib Diamonds е реализирал досега над 5 млн. карата на обща стойност 400 милиона долара.