Индийският авиопревозвач Akasa Air е готов да приключи поръчката за около 150 теснофюзелажни самолета Boeing 737 MAX, като поредно усилие да се възползва от бума на пътуванията в най-бързо разрастващия се авиационен пазар в света. Това съобщава агенция Reuters позовавайки се на два свои източника.

Преговорите по договора продължават и се очаква сделката да бъде обявена на Wings India, най-голямото събитие за гражданска авиация в страната, планирано за 18-21 януари. Това казаха източниците на агенцията, запознати с текущите преговори, но отказаха да бъдат назовани, тъй като подробностите за поръчката на самолета са поверителни.

Нискотарифната Ryanair поръчва около 300 от самолета Boeing 737 Max 10
Обновена

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа поръчва 300 самолета Boeing 737 Max 10

Ryanair непрекъснато купува по-големи самолети, за да увеличи капацитета за превоз на пътници

Тази сделка е в допълнение към съществуващата поръчка на Akasa за 76 самолета Boeing 737 MAX. Новата поръчка за около 150 самолета вероятно ще включва някои бъдещи опции за закупуване.

Akasa е най-новата авиокомпания в Индия и има пазарен дял от 4%, откакто започна да лети през 2022 г., срещу 60% на IndiGo и 26% на авиокомпаниите Tata Group.

Главният търговски директор на компанията - Правийн Айер, каза пред индийския вестник Business Line през декември, че Akasa планира да обяви трицифрена поръчка на самолети в началото на 2024 г., без да споделя подробности.

В момента авиокомпанията лети само в страната, с флот от около две дузини самолета. Миналата година компанията беше засегната от внезапното напускане на около една десета от нейните пилоти и предупреди, че в резултат на това лети по-малко , което й коства загуба на пазарен дял.

И двата източника на Ройтерс казаха, че новата поръчка на самолети на Akasa е насочена към подхранване на нейната вътрешна и международна експанзия, като теснофюзелажните самолети Boeing са поръчани с оборудване да летят до близки чужди дестинации като Югоизточна Азия и Близкия изток от Индия.

Индийските превозвачи се опитват да бъдат в крак с нарастващото търсене на въздушни пътувания, което нарасна след COVID, карайки рекордите в индустрията да се сриват на фона на намаляващите производствени слотове, въпреки че производителите на самолети се борят да постигнат целите за производство.

Airbus или Boeing: Кой е по-успешен в средата на годината

Airbus или Boeing: Кой е по-успешен в средата на годината

Airbus е доставил на клиенти 381 самолета до края на юли, а Boeing - 309

IndiGo направи рекордна поръчка през юни за 500 теснофюзелажни самолета Airbus, засенчвайки покупката на Air India на 470 комбинирани самолета от Airbus и Boeing по-рано през годината.

Поръчката на Akasa ще бъде още една победа за Boeing, която изостава от Airbus на бързо развиващия се индийски пазар.